Szegedi Arcok

Keddi büszkeség: kitüntették a törökországi mentőakcióban részt vevő szakembereket, köztük az SZTE orvosait is

Irtó nagy büszkeség számunkra, hogy Dr. Pintér Sándor, belügyminiszter a Rendkívüli Helytállásért Érdemjel arany fokozatát adományozta 66 szakembernek, köztük annak a három szegedi orvosnak, akik részt vettek a törökországi földrengés utáni mentésben. Az elismeréseket Rétvári Bence miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára adta át 2023. március 1-jén a minisztérium épületében – közölték hétfőn az SZTE hivatalos honlapján.

Mint a súlyos természeti katasztrófát követően megírtuk, a három szegedi tűzoltó mellett az orvosaink sem tétlenkedtek, ugyanis a Terrorelhárítási Központ egészségügyi sürgősségi ellátóhelyet működtetett a törökországi, földrengés súlytotta Antakya városában. Itt dolgoztak a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ szakemberei is. A törökországi földrengés helyszínén dolgozott:

  • Dr. Pető Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetője,
  • Dr. Molnár Tamás, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosa
  • és Dr. Hardi Tamás, az SZTE SZAKK Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály munkatársa.

A szakemberek ember feletti erővel és kitartással dolgoztak, sokszor csak néhány óra alvással.

EGY ORSZÁG BÜSZKE RÁJUK

“Egy ország büszke önökre” – ezt már Rétvári Bence mondta a jelenlévőknek az elismerések átadásakor. Felidézte: a február 6-án történt földrengésben Törökországban és Szíriában a halottak száma meghaladta az 50 ezret és csak Törökországban a sebesültek száma 100 ezer feletti. Emlékeztetett: a sűrűn lakott területen bekövetkezett 7,6-os erősségű katasztrófa hírére a világ minden tájáról igyekeztek segítséget nyújtani Törökországnak. Amikor a magyar csapatok útnak indultak, már ezres nagyságrendben lehetett tudni utórengésekről, február 6. óta már csaknem 6000 utórengést regisztráltak.

NEM VOLT KOCKÁZATMENTES A MUNKÁJUK

Rétvári Bence szerint az elmúlt pár hétben mindenki megtanulta a HUNOR Mentőszervezet nevét, Magyarország hivatalos mentőcsapatában 44 hivatásos tűzoltó, 6 mentőtiszt, utazott ki, amit kiegészített a Magyar Honvédség 5 fős orvoscsoportja, valamint nem sokkal később csatlakozott hozzájuk a Terrorelhárítási Központ 9 egészségügyi dolgozója – közülük három a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosa -, és 7 alpintechnikai és műszaki szakembere. “Ők arra esküdtek fel, hogy mások testi épségét megóvják, többen közülük akár az életük árán is” – fogalmazott az államtitkár, rámutatva, hogy nem volt kockázatmentes a munkájuk. Majd arról is szólt, hogy a mentőcsapatok mentőkutyákat is vittek magukkal, akik nemcsak a magyar szakembereknek, hanem más csapatoknak is segítséget tudtak nyújtani.

EGY 1,5 ÉVES GYERMEKET IS SIKERÜLT STABILIZÁLNIUK

Külön kitért arra is, hogy mindent megtettek annak érdekében, hogy a magyar mentőcsapat ne legyen a török hatóságok terhére: az egység önellátásra rendezkedett be. “Nem csak fizikailag, lelkileg is megterhelő volt a mentés” – hangsúlyozta Rétvári Bence, majd úgy folytatta: megélni és feldolgozni is nehéz látni az embereket, akik az élet és a halál mezsgyéjén kétségbeesve keresik eltűnt rokonaikat, utolsó mentsvárként tekintve a mentésben résztvevőkre. A mentőszervezet 6 nap alatt 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentett ki, továbbá 29 holttestet emelt ki a romok alól. Az egészségügyi személyzet 16 embert látott el a helyszínen felállított sürgősségi sátorban, köztük egy 1,5 éves gyermek állapotát sikerült stabilizálniuk.

Hogy milyen volt a HUNOR mentőcsapatnak a földrengés súlytotta Törökországban? Ebből a cikkünkből kiderül:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb