Közélet

Visszamenőleges béremelést kapnak a szegedi postások

“A háború és szankciók miatti nehéz gazdasági helyzet ellenére is átlagosan mintegy 10 százalékos keresetfejlesztésről állapodott meg a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, a Postás Szakszervezet, valamint a Magyar Posta vezetése 2023. január 1-jétől visszamenőlegesen” – közölte országos sajtóközleményben a Magyar Posta Zrt, vagyis a szegedi postásoknak is jó híreket tartogatott a kedd.

Mint írják, a bérmegállapodásról szóló tárgyalások során mind a társaság menedzsmentje, mind pedig a munkavállalók érdekképviseletei egyetértenek abban, hogy a Magyar Postának mint az ország legnagyobb postai és pénzügyi szolgáltatójának, valamint csomaglogisztikai vállalatának, a háború és szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megfizetett és megbecsült postai dolgozókra van szüksége, amelyhez elengedhetetlen a béremelés.

2 SZÁZALÉK HELYETT 10 SZÁZALÉK LESZ A BÉRFEJLESZTÉS

Közölték azt is, hogy a keresetfejlesztés megfelel a társaság jelenlegi teherviselő-képességének és figyelembe veszi a munkavállalók társaságnál eltöltött éveit. A bérfejlesztés mértékéről és annak részletes feltételeiről az érdekképviseletekkel megállapodást írtak alá kedden. Ennek értelmében – a hároméves bérmegállapodásban szereplő 2 százalék helyett – átlagosan 10 százalékos béremelés valósul meg 2023. január 1-vel visszamenőlegesen. A megemelt béreket első alkalommal az áprilisi hónapra vonatkozó bérükkel kapják meg a munkavállalók.

A NAPI MUNKÁBA JÁRÁST TÁMOGATÓ UTAZÁSI KÖLTSÉGET IS EMELIK

A 24.hu szerint a hároméves bérmegállapodást aláíró érdekképviseletekkel február elején már részmegállapodást kötött a társaság. Ennek köszönhetően a munkáltató az idei éven belüli lojalitás elismerésére biztosított béren kívüli juttatást két egyenlő részletben fizeti ki. Az első, bruttó 50 ezer forintos részletet a dolgozók márciusban már megkapták. A második részletet jelentő bruttó 50 ezer forintot decemberben fizetik ki, de a társaság vállalja, hogy a pénzügyi feltételek figyelembevételével megvizsgálja az összeg emelésének lehetőségét. Ezen túlmenően duplájára nőtt a munkavállalók napi munkába járását támogató utazási költségtérítése is.

1200 EMBERT RÚGNAK KI

A béremelést a Magyar Posta azután közölte, hogy nemrég bejelentették, hogy 1200 fős csoportos létszámleépítésről született döntés a vállalatnál.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb