Közélet

Hazánk az élen: Magyarország világranglista-vezető alkoholizmusban

A World Population Review a WHO adatai alapján összeállított egy TOP 10-es listát azokról az országokról, amelyeket a legsúlyosabban érint az alkoholizmus. Az adatokból az látszik, hogy a magyar férfiak több mint kétharmada alkoholistának számít az „alkoholizmus” orvosi definíciója szerint, míg a nők esetében ez az arány jóval alacsonyabb.

Világelsők vagyunk az alkoholbetegek lakosságarányos számát illetően: a Magyarországon élők közel negyede alkoholista, méghozzá úgy, hogy az adatsorokban a 15 évestől idősebbeket egészen az aggastyánkorig beleszámítják. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük a közhiedelemben nagyivónak tartott nemzetek egész sorát, köztük a briteket, az íreket, a németeket, az olaszokat és a franciákat, de egy kicsit még az ezüstérmes Oroszországot is – szúrta ki a Qubit.

A FÉRFIAK HARMADA ALKOHOLBETEG

Az elemzés szerint nemek szerinti bontásban még látványosabbak a magyar eredmények: a magyar férfiak több mint harmada, 36,9 százaléka alkoholbeteg, szemben a nők 7,2 százalékával. Az alkoholista férfiak száma pedig lakosságarányosan megegyezik az oroszországi adatokkal.

Forrás: qubit.hu.

MÉG ÍGY SEM A MAGYAROK ISZNAK A LEGTÖBBET

A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy még ha az adatsorok nem is frissek, például mert az Egészségügyi Világszervezet nem készít minden évben átfogó elemzést, a World Population Review térképe, amelyen Magyarország apró szigetként tűnik ki az európai országok közül, egyértelműen hirdeti a nagyvilágnak a lehangoló tényt. Az alkoholbetegek lakosságarányos számának elsőbbsége egyébként korántsem jelenti, hogy a magyarok innák a legtöbb alkoholt egy főre vetítve. Miközben Magyarországon fejenként átlagosan mintegy 11 liter tiszta alkoholt iszik a lakosság, a rangsort vezető Csehországban 14,2, Lettországban 13,2, Moldovában 12,85, Németországban 12,8 liter fogy fejenként évente. A magyarok az átlagosan megivott 11 literjükkel az egy főre jutó fogyasztás listáján az első tíz helyezettbe sem férnek bele.

A FÉRFIAK A SÖRT SZERETIK JOBBAN, A NŐK A BORT

A utolsó átfogó, teljes lakosságra vetített hazai kutatást 2019-ben végezték, ennek eredményei 2021-ben jelentek meg a Paksi Borbála szociológus és Demetrovics Zsolt addiktológus által szerkesztett Addiktológiai problémák Magyarországon című kötetben. Az átfogó helyzetképet ismertető kutatás alkoholról szóló fejezetéből az derül ki, hogy az előző évi (vagyis 2018-as) ivási magatartás alapján a férfiak körében az alkoholfogyasztók 12, míg a nők körében mindössze 1 százaléka tekinthető kockázatosnak, problémásnak. A felmérésben megkérdezettek körében mindezzel együtt lényegesen nagyobb volt azoknak az aránya, akik a kérdőíves felmérést megelőző hónapban legalább heti rendszerességgel fogyasztottak alkoholt, ez ugyanis a felnőtt lakosság negyedére – a férfiak 40, a nők durván 10 százalékára – bizonyult igaznak.

A magyarok, azon belül is a férfiak a sört szeretik a legjobban. A hazai kutatás eredményei szerint a 18–64 éves felnőtt lakosságban a legtöbben és a legnagyobb mennyiségben sört fogyasztanak, ezt követi a borivás. A tömény italok a borokhoz közel hasonló mértékben elterjedtek, de azokat kisebb mennyiségben fogyasztják. A férfiak – alkoholtartalmú üdítők kivételével – minden italfajtából nagyobb arányban, gyakrabban és nagyobb mennyiséget is fogyasztanak. A férfiak körében a sör, a nők körében a bor áll a mennyiségi és gyakorisági adatok alapján is az első helyen.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb