Közélet

Gulyás Gergely: idén biztosan marad a rezsicsökkentés, segítenek a kis és közepes vállalkozásoknak – Kormányinfó élőben, a Szeged365.hu-n

Április 6-án, csütörtökön ismét a sajtó elé áll Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kormányinfót tartanak a szerdai kormányülést követően.

Több téma is terítékre kerülhet, mi ezekre tippelünk:

  • az EU-pénzek kiszabadításának kérdése, hiszen folyamatosak a háttérben a tárgyalások,
  • illetve a NATO-csatlakozás kilátásai (a finnek után mikor adhatja meg a svédek csatlakozásához a támogatást a magyar és a török parlament),
  • emellett akár szóba kerülhet a lakossági rezsicsökkentés folytatásának kérdése is, hiszen a jelenlegi szabályrendszer (átlagfogyasztás felett mennyit kell fizetni) csak április végéig él,
  • de szintén csak április végéig hatályosak az élelmiszerár-stopok is, az infláció viszont egyelőre még nem kezdett meggyőzően és tartósan esni, márpedig ezt a két feltételt szabta a kormány az eltörlésükhöz.

A Kormányinfóról ahogy mindig, most is élő szöveges tudósítással jövünk a Szeged365-ön, cikkünk folyamatosan frissülni fog.

FRISSÍTVE (10:15): KEZDÜNK

Szentkirályi Alexandra köszöntötte a jelenlévőket. Mint mondta, szerdán is ülésezett a kormány, majd átadta a szót Gulyás Gergelynek.

FRISSÍTVE (10:16): MARAD A REZSICSÖKKENTÉS

A kormány hosszan foglalkozott az energetikai helyzet értékelésével – mondta Gulyás. A kormány megállapította, hogy az idei költségvetésben minden forrás rendelkezésre áll a lakossági rezsicsökkentés változatlan fenntartásához. Vagyis: az átlagfogyasztásig maradnak az árak. Gulyás abban reménykedik, hogy ezek a szabályok nem csak idén, de később is tudnak maradni.

FRISSÍTVE (10:19): A KKV-K EGY RÉSZÉNEK SEGÍTENEK

A kkv-k egy részének tud segíteni a kormány, döntést is hoztak erről. A korábbi szabályok szerint az egyetemleges szolgáltatásba tartozó vállalatok, önkormányzatok és alapítványok ha december 31-ig nem kötöttek szerződést, akkor az akkori áron kapták az energiát. A kormány beavatkozik a szerződésekbe, lehetővé fogják tenni, hogy új szerződések jöhessenek létre már piaci áron. Ez 14 ezer ügyfélnek segít, ezek közül 10 ezer gazdasági társaság és négyezer egyéb intézmény – magyarázta Gulyás. Az árcsökkenés miatti bevételkiesést az MVM kénytelen benyelni – tette hozzá a miniszter. Ez Gulyás szerint több mint tízmilliárd forintos kiesést jelent majd az MVM-nek.

FRISSÍTVE (10:20): A KORMÁNYPÁRTOK BÉKEPÁRTIAK, AZ ELLENZÉK NEM

Gulyás szerint a kormánypártok békepártiak, az ellenzéki pártok viszont a háború oldalán állnak. Szerinte a magyarok a tavalyi parlamenti választásokon kinyilvánították, melyiket választják, ezért szavaztak többségében a Fidesz-KDNP-re. Megerősítette, migránsokat nem, de menekülteket befogad Magyarország. 

FRISSTÍVE (10:23): FELÚJÍTJÁK A KÖZMŰVEKET

Tárgyalta tegnap a víziközművek ügyét is a kormány, hiszen felkínálták az önkormányzatoknak, hogy átveszik a víziközműveket. Szembesült a kormány azzal, hogy a közműveket fel kell újítani, hiszen vannak olyan térségek, ahol akár a víz 60%-a is elfolyik. Az országos átlag is 20% felett van. Gulyás azt mondta, Lantos Csaba felhatalmazást kapott arra, hogy javaslatot tegyen a kormánynak arról, hogyan lehet felújítani a vízműveket.

FRISSÍTVE (10:26): SOKAN NEM TARTOTTÁK BE AZ ÁRSTOPOS SZABÁLYOKAT

468 üzletet érintett a fogyasztóvédelem januári, egyhetes ellenőrzése, Szentkirályi Alexandra szerint pedig idén húsvét előtt érkezik a jeges vödör sokaknak, mivel nagyon sokan nem tartották be a kormány intézkedéseit. 8 létfontosságú élelmiszer árát fagyasztották be, ezeket ellenőrizték a fogyasztóvédelmisek, az ellenőrzések folyamatosak. 179 olyan ügy volt, ahol megállapították a jogsértést, üzletenként 2-3 jogsértésről van szó, összesen 434-ről. 333 millió forintot kell ezeknek a boltoknak befizetniük.

FRISSÍTVE (10:31): NEM A MAGYAR KORMÁNYON MÚLNAK AZ UNIÓS FORRÁSOK

Gulyás Gergely az uniós forrásokról kifejtette, bármikor megállapodhatnak az Európai Bizottsággal, ez nem a magyar kormányon múlik, teljesítették a vállalásokat. A miniszter abban bízik, hogy az igazságszolgáltatással kapcsolatos tárgyalások eredményre vezetnek, ha így lesz, az megszünteti a kohéziós pénzek blokkolását, a Bizottság visszajelzésére várnak, már többször megszegték a határidőt.

A tárcavezető úgy vélekedett, a baloldalnak óriási szerepe van abban, hogy kialakult ez a helyzet, a képviselőik az EP-ben azért dolgoznak, hogy Magyarország ne kaphassa meg a nekünk járó forrásokat, ők hatmillió forintnak megfelelő eurót keresnek havonta, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tanárok ne kereshessenek bruttó 800 ezer forintot.

FRISSÍTVE (10:35): A SVÉD-MAGYAR KAPCSOLATOK MÉLYPONTON VANNAK

A kormány a NATO-ratifikációt előterjesztette az Országgyűlésben, a frakcióban kialakult egy vita, olyan érvek merültek fel, amelyeket a kormány sem tart megalapozatlannak, jelenleg a svéd-magyar kapcsolatok mélyponton vannak (például a gyermekvédelmi törvényt érintő perhez történő csatlakozásuk miatt), ezért bizalomerősítő lépésekre van szükség. Gulyás Gergely leszögezte, nem jó, ha országok közötti vitákat importálnak a NATO-ba.

FRISSÍTVE (10:45): MÁJUSIG NEM VÁLTOZIK A GÁZ ÉS AZ ÁRAM LAKOSSÁGI ÁRA

Gulyás Gergely elmondta, hogy május után is maradnak a lakossági piaci árak az áram és a gáz esetében az átlag felett fogyasztóknak.

FRISSÍTVE (10:48): JÓL MŰKÖDIK AZ ÚJ ORVOSI ÜGYELET

Az ATV kérdésére Gulyás elmondta: ők nem akarnak senkit büntetni, de azok az orvosok, akik nem vállalnak ügyeletet, milliós büntetésekre számíthatnak. Szerinte abban a négy megyében, ahol már az új ügyeleti rendszer van érvényben, az nagyon jól működik. Azt, hogy az orvosok kétharmada belépett a kormánnyal ebben a kérdésben szembehelyezkedő kamarába, Gulyás most nem kommentálta.

FRISSÍTVE (11:14): HAMAROSAN DÖNTENEK AZ ÁRSTOPOKRÓL

A következő kormányülésen, április közepén dönt az árstopok meghosszabbításáról vagy kivezetéséről a kormány – mondta el Gulyás az Index kérdésére. Szerinte az árstopok az inflációt is nagyban befolyásolják, amit év végére egy számjegyűre szeretnének csökkenteni. Ha ez sikerül, akkor jövőre normális mértékűre csökkenhet az infláció.

A kirúgott tanárok peréről elmondta: ők nem tartották be a sztrájkra vonatkozó törvényeket, nem végezték el a munkájukat, ezért fel kellett őket menteni, de erről a bíróságnak kell döntenie. Gulyás szerint ha ő nem menne be a munkahelyére, őt is felmentenék.

FRISSÍTVE (11:25): JÚNIUS 30-IG BEVEZETIK AZ ÁRFIGYELŐ RENDSZERT

Az árfigyelő rendszer bevezetését június 30-ig tervezi a kormány. Szentkirályi Alexandra szerint ez lehetőséget nyújt majd a vásárlóknak, hogy megnézzék: hol a legolcsóbb az adott termék. Ott, ahol kiugróan magas a termékek ára, fogyasztóvédelmi eljárást is tudnak majd indítani. A kormányszóvivő szerint az árfigyelő rendszer kedvezően fog majd hatni a versenyre, mivel egymást ösztönözhetik a boltok, hogy lejjebb vigyék az áraikat. A kormány március végén hozta létre az online árfigyelő rendszert előkészítő munkacsoportot.

FRISSÍTVE (11:37): EZÉRT NEM MÓDOSÍTANAK A GÁZ ÉS AZ ÁRAM ÁRÁN

A víz esetében az egységes vízdíj és az átlagfogyasztás feletti ár bevezetése is felmerült, de ezeket még vizsgálják. Az átlagfogyasztás feletti lakossági árak áram és a gáz esetében december végéig várhatóan maradnak – mondta Gulyás. A Népszava azon kérdésére, hogy miért nem csökkentik a gáz és az áram árát, miután azok piaci ára csökkent, a miniszter azt mondta, hogy az árak hektikusak, az alapelvük az, hogy fenntartsák a mostani rezsicsökkentést. A miniszter szerint a kiállított számlák nyolcvan százaléka az átlagfogyasztás alatt marad, ezt akarják a jövőben is biztosítani. „Egyet tudunk mondani, a magyar államnak több száz-, illetve akár ezermilliárdot is kell biztosítani, hogy fenntartsuk ezt a rendszert.” Hozzátette: csak a gázár magasabb valamivel, mint a piaci. „Jó lenne, ha mindenkinek ingyenes lenne a gáz és az áram, de most ezt tudjuk biztosítani” – tette hozzá a miniszter.

FRISSÍTVE (12:22): TÚLÁRAZOTT LÉLEGEZTETŐGÉPEK

A túlárazott lélegeztetőgépek beszerzéséről Gulyás elmondta, hogy Boszniával ellentétben Magyarországon nem zajlik emiatt eljárás. (Boszniában négy év börtönt kapott a miniszterelnök, mert túlárazva szerzett be lélegeztetőgépeket). Szerinte mikor arról volt szó, hogy emberek megfulladnak-e, akkor nem számított, hogy mennyibe kerülnek a gépek. Ezekből pedig azért rendeltek sokat, mert a szakértők azt mondták, hogy 10-12 ezer gépre lehet szükség a legrosszabb esetben, de ez nem jött el.

FRISSÍTVE (12:58): VÉGET ÉRT A KORMÁNYINFÓ

Forrás: Magyarország Kormánya, HVG, Telex, Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb