Mindenmás

Május elsejétől a vármegyebérletekkel is utazhatunk a tram-train vonalán

Május 1-jétől az új vármegyebérletek is érvényesek lesznek a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő vasútvillamosokon – mindezt a Mávinform ügyeletese, Váczi Viktor mondta el kedden a Rádió 7-nek. Hozzátette, a vármegye- és országbérletekkel országszerte utazhatunk majd a helyközi buszokon és vonatokon, valamint Csongrád-Csanádban a tram-trainen is.

A 9450 forintos teljes árú és a 945 forintos tanulóbérlet ráadásul a két városhatáron belüli szakaszokon való utazásra is feljogosít – írja a rádióra hivatkozva a Promenád24.

EGYRE TÖBBEN TRAM-TRAINEZNEK

Váczi Viktor azt is kiemelte, hogy korszerűségének és kényelmességének köszönhetőn egyre többen választják a vasútvillamost a közúti közlekedést helyett. Nagy népszerűségnek örvend az utasok körében az új, sűrített menetrend, melynek értelmében február eleje óta hétköznapokon a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban húszpercenként követik egymást a járatok.

SOK A BALESET

A szakember elismerte, hogy sajnálatosan sok baleset éri a szerelvényeket Szegeden és Vásárhelyen is. Ezekért gyakorlatilag száz százalékban a közúton közlekedős a felelősök – árulta el. „Fontos, hogy az autósok tisztában legyenek vele: a vasútvillamosok vasúti járművek, a féktávjuk hosszabb, mint a közúti járműveké. Mivel végig kötött, azaz védett pályán haladnak, ezért elsőbbséget kell nekik adni. A KRESZ betartásával a balesetek nagy része elkerülhető lenne. Vásárhelyen új dolognak számít, hogy a körforgalmakban vasútvillamos közlekedik, itt sok ütközés történt az autósok figyelmetlensége miatt. Mindenkit arra kérünk, vezessen fokozott figyelemmel, s adja meg az elsőbbséget a vasútvillamosnak!” – fogalmazott. Arra is felhívta a figyelmet, a tram-train mint vasúti jármű jóval nagyobb kárt tud okozni egy gépkocsiban, mint egy kisebb jármű, nem árt, ha ezzel is tisztában vannak a közlekedők. Arról nem is beszélve, hogy ha balesetet okoznak egy vasútvillamosnak, akkor az a szerelvény bizony egy időre kiesik a napi forgalomból.

MODERN ÉS KÉNYELMES AZ UTAZÁS

Váczi Viktor arra is kitért, a tram-traint használók számos kényelmi szolgáltatást is igénybe vehetnek a szerelvényeket. A kor követelményeinek megfelelően modern utastájékoztató rendszer működik a járatokon, a hálózati csatlakozókon fel lehet tölteni a mobiltelefonokat, laptopokat, s ingyenes fedélzeti Wifi-szolgáltatás is rendelkezésre áll, azaz lehet tájékozódni, szórakozni vagy akár a munkára is felkészülhetünk utazás közben. A 216 fős szerelvények az alacsony padló miatt könnyű a felszállás, s azokon babakocsikat és kerékpárokat is kényelmesen szállíthatunk – sorolta.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb