Közélet

Nem lesz akkugyár Kisteleken, de tortillagyár, és laskagombaüzem igen

Akkugyár nem lesz, de tortillagyár, és laskagombaüzem igen – ígéri a polgármester. A kistelekiek nem bíznak az ígérgetésekben, sokan visszaszereznék az akkugyárnak szánt területet. Közmeghallgatás volt a településen.

Néhány hete pattant ki, hogy akkugyár épülhet Kisteleken, de szinte azonnal lehűtötte a kedélyeket a polgármester, hogy technikai feltételek hiánya miatt meghiúsult a beruházás. Most csütörtökre hívott össze Nagy Sándor fórumot, hogy hetekkel az ügy kirobbanása után, és hónapokkal a képviselőtestület döntése után megnyugtassa a lakosokat – számolt be az eseményekről a HVG. Itt vette elő a befektető levelét, hogy bizonyítsa, szó nincs akkugyárról, igaz, a terület már a cégé. Bár határozottan kijelentette a polgármester a fórumon, hogy nem lesz akkumulátorgyár a településen, a kistelekiek garanciát akarnak a jövőre nézve, hogy később sem lesz.

NEM OK NÉLKÜLI A BIZALMATLANSÁG

Biztosat viszont aligha ígérhetett, nem is ígért Nagy Sándor, mivel az ingatlanra már megkötötték az előszerződést, a terület nagyobb részét pedig a szomszédos balástyai magángazdák adták el az ingatlanfejlesztőnek. A fórumon azt kérték a polgármestertől, hogy legalább az önkormányzati területre kötött előszerződést bontsa fel. Nem ok nélküli a bizalmatlanság: Kisteleken feneklett meg az egymilliárdos szellemkastély évekkel ezelőtt, és itt ígért egy vállalkozás logisztikai központot szintén egymilliárdból, ennek az alapkövét tették le még 2014-ben valahol odébb, Kiskunfélegyháza környékén. Mindkettőből büntetőügy lett. De százmilliókat ölt az önkormányzat a saját ipari parkjába is, ahol sokáig üresen álltak a csarnokok. Az akkumulátorgyárban végképp nem bíznak, csak a sajtóból ismerhették meg a terveket.

LASKAGOMBAÜZEM ÉS TORILLAGYÁR LESZ

Nagy Sándor polgármester szerint kezd a helyzet javulni, ha az akkugyár nem is jön össze egyhamar, japán levesporkészítő, és laskagombaüzem építésére is bejelentkeztek, és tortillagyár is lesz. Ez utóbbi a polgármester szerint már előrehaladott állapotban van, a területet megvásárolták, és az engedélyeztetése is rendben van a 8 milliárd forintos üzemnek.

A tortillaüzemre 4 milliárd forintot nyert uniós pályázaton még tavaly egy cég, akkor szerb vállalkozók voltak a tulajdonosai még papíron, de később az adatbázisból kiderült, hogy már a támogatási döntés napjára, a tényleg chipsgyártással foglalkozó újvidéki vállalkozó kiszállt az El Jefe Kft-ből. A pályázatot 2021-ben, az akkor még a Kft-ben ügyvezető, de pályázatírással is foglalkozó vállalkozó adta be, aki több cégben is közösködött Orbán Viktor topolyai stadionépítő barátjának családjával, de pont a cél előtt egy hódmezővásárhelyi, később izsáki lakcímű vállalkozóhoz került a mára már 9 milliárd forint körüli beruházás lebonyolítása. Az új tulajdonos, egy másik cégével vágóhidat is épít Mórahalmon, erre 2 milliárd forintot nyert ugyanebben a Vidékfejlesztési Programban.

Az ötven százalékos támogatás mellé, a két beruházáshoz összesen minimum 6 milliárd forintot kell beletenni önerőként. Ráadásul, a vállalkozó, aki most egyszerre viszi a kisteleki tortillagyárat és a mórahalmi vágóhidat, úgy tudják, hogy korábban nem foglalkozott élelmiszergyártással, hanem főként építési vállalkozóként dolgozott, éveken át a tengerentúlon.

IDŐSOTTHON LESZ A SZELLEMKASTÉLYBÓL

A csütörtöki közmeghallgatáson a beruházások körüli bonyodalmakra nem tért ki a polgármester, Nagy Sándor azért a hvg.hu-nak annyit elismert, hogy voltak nehézségek a tortillaüzem pénzügyi hátterének a megteremtésénél, de elrendeződött, mert lett egy befektető. Nagy Sándor a fórumon a lakóknak a kisteleki szellemkastélyként elhíresült egymilliárdos uniós beruházás felvirágzásáról is beszélt. Évekkel korábban feneklett meg a welness szállónak induló kisteleki beruházás, még 2017-ben kérte vissza a pénzt Miniszterelnökség, mivel kiderült, hogy nem is volt önereje a társaságnak a beruházáshoz, így amikor elfogyott a támogatás, abbamaradt az építkezés is – ezért büntetőeljárás is folyik amúgy a cég ellen. A polgármester eldicsekedett azzal, hogy gazdára talált a félkész építmény, ahol idősotthont tervez az új italkereskedő tulajdonos.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb