Szegedi Arcok

Az ember és a természet harmonikus együttélése: húsz műfecskefészket kapott a Kövér Béla Bábszínház épülete

Húsz műfecskefészket, a hozzájuk tartozó fecskepelenkát és egy sárgyűjtőt helyezett ki a Kövér Béla Bábszínház a Mondolo Egyesület javaslatára a Feketesas utcában – írja szerdai közleményében a bábszínház. Mint kiderült a Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház közös hitvallása, hogy a természeti környezet és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél.

A két szervezet hiszi, hogy a városi természetvédelem és a környezeti nevelés leghatékonyabb útja, ha az a gyakorlatban, kézzelfogható módon valósul meg. Ezen okok miatt merült fel, hogy a Feketesas utca 25. épület homlokzatát fecskebaráttá alakítja át, segítve ezzel a Szeged belvárosában élő fecskepopuláción – számolt be az eseményekről a Kövér Béla Bábszínház.

HÚSZ MŰFECSKEFÉSZEK KERÜLT A BÁBSZÍNHÁZ ÉPÜLETÉRE

Mint kiemelték, a molnárfecske hazánkban szinte teljesen kultúrakövető lett. Főként városok, kisebb részt falvak költőmadara. Az emberi építményeken való fészkelés előtt függőleges sziklafalak szolgáltak költőhelyül. Ezért keresik a városokban a magas, ereszekkel, ablakpárkányokkal és erkélyekkel tagolt homlokzatokat. A Feketesas utcai épületen jelenleg is vannak aktív és sérült fecskefészkek, ami a tudatos szemlélődőnek a következőkről árulkodik:

  • A homlokzat elhelyezkedése és szerkezete kedvező költőfelület a molnárfecskék számára, hiszen több generáció óta költenek itt.
  • Az elöregedett, sérült fészkek, valamint az új fészkek hiánya arról árulkodik, hogy a homlokzat közelében nincs sárgyűjtőhely, amiből a madarak a meglévő fészkeket javítsák, esetlegesen új fészket építhessenek maguknak. Így hiába a biztonságos és bejáratott költőhely, nincs alapanyag a fészkekhez.
  • Az aktív fészkekből következik, hogy a lakók elfogadták a fecskék jelenlétét, hiszen nem verték le a fészkeket vagy tettek kis zavaró madárriasztókat. A ház lakóközössége ilyen tekintetben madárbarátnak tekinthető.

A felsorolt három megállapításra építve a Feketesas utca 25. ház homlokzatán, a bábszínház kamaraterme fölé húsz műfecskefészket, hozzájuk tartozó fecskepelenkát és egy sárgyűjtőt helyezett ki a Kövér Béla Bábszínház a Mondolo Egyesület javaslatára, valamint az ő szakmai támogatásukkal.

A Mondolo Egyesületnek nem ez volt az egyetlen akciója az elmúlt időszakban, a Rókusi körúton kérészekkel bővült a látkép:

Fotók: Szabó Luca. Forrás: Kövér Béla Bábszínház Sajtó.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb