Közélet

Lemondott Schadl György és a végrehajtói kar elnöksége

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) elnöke csütörtökön kézhez kapta azt a hivatalos dokumentumot, amelyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökségének tagjai 2023. április 27. napján lemondtak tisztségükről – olvasható az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményben.

A távozó elnökségbe a másfél éve börtönben ülő Schadl György elnök is beletartozik, aki szintén távozik posztjáról. Ezt Morvai Attila, Schadl ügyvédje erősítette meg a 24.hu-nak.

RENDKÍVÜLI KÖZGYŰLÉST HÍVNAK ÖSSZE

Az SZTFH azt írja, hogy a körülményeket figyelembe véve, az MBVK új elnökségének megválasztása érdekében a Hatóság elnöke a bírósági végrehajtásról szóló törvényben foglalt jogkörével élve intézkedett a Kar rendkívüli közgyűlésének összehívásáról.

2021-BEN TARTÓZTATTÁK LE SCHADL GYÖRGYÖT

Schadl Györgyöt egyébként 2021. decemberében teljes hírzárlat mellett tartóztatták le. Nem sokkal később Polt Péter legfőbb ügyész hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára volt, 2019 augusztusától a Magyar Bírósági Végrehajtói Karral kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos is egyben. Az ügyészség szerint megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Völner Pál a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől, Schadl Györgytől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió – összesen 83 millió – forint kenőpénzt kapott. Schadl és Völner, valamint további 20 társuk ellen tavaly októberben emeltek vádat korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt.

Nagyon úgy fest, hogy ez a nap a változások napja lett hazánkban, hiszen nem sokkal ezelőtt kiderült, hogy azonnali hatállyal felmentette Novák Katalin Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség vezérkari főnökét:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb