KikapcsNem kategorizált

Tendenciák címmel a Magyar Festők Társaságának nyílik kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában

Tendenciák címmel a Magyar Festők Társaságának nyílik kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában. Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy a társaság a kortárs magyar festészetet reprezentatívan bemutató szervezet, amely az elmúlt csaknem három évtizedben nagyon sok kiállítást szervezett, de ezek közül a szegedi az eddigi legnagyobb.

Az egyik legnagyobb hazai festőegyesület alkotóművészei az utóbbi öt évben készült munkáikkal pályázhattak a kiállításra. A szigorú zsűrizést követően összeállított kiállítás egyik célja bemutatni, milyen munka folyik jelenleg a műhelyekben – hangsúlyozta a kurátor.

KÉT SZINTET FOGLAL EL A TÁRLAT

A Reök-palota két szintjén látható tárlat bizonyítja, a táblaképfestészet tovább él, hiszen a képek többsége hagyományos technikával készült: vászonra vagy más táblára akrillal, illetve olajfestékkel. Ugyanakkor a fiatalabb és az idősebb alkotók között is vannak olyanok, akik a hagyományos festészeti gondolkodástól és anyagoktól elszakadva szinte kilépnek a műfaj keretei közül. Stilárisan rendkívül sokszínű a kiállítás anyaga, épp úgy láthatók absztrakt geometrikus alkotások, mint a gesztusfestészet megnyilvánulásai vagy realista, hiperrealista művek – közölte a szakember.

114 MŰ LESZ KIÁLLÍTVA

Sinkó István elnök elmondta, a Magyar Festők Társaságát 1995 nyarán alapította meg 33 festőművész, jelenleg a szervezetnek már 303 tagja van. Az “előrehozott jubileumi kiállítás” címéül választott Tendenciák kifejezés szemlélteti, hogy gondolatilag, érzelmileg, a világra adott reflexióiban mennyire változatos az a 114 mű, melyet az érdeklődők június 4-ig láthatnak a Reök-palotában. A rendezés jóvoltából a tárlaton olyan termek fogadják a közönséget, melyek bármelyik jelentős európai tárlaton megállnák a helyüket – közölte a képzőművész.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb