Mindenmás

Napi pakk: 17 fok, napos délelőtt, startoló szegedi majális és Magyarországra látogató Ferenc pápa

Pénteken is marad az elmúlt napokban már megszokott időjárás Szegeden. Délelőtt még sok-sok napsütést kapunk a nyakunkba, majd egyre felhősebb lehet az ég felettünk. Azért izgalmakat is tartogat a péntek, hiszen ma elstartol a négy napos majálisi őrület a ligetben, sőt, ma érkezik Ferenc pápa is Magyarországra! Keverd meg a kávéd, kend meg a pirítóst, mi pedig már hozzuk is a legfontosabb napindító infókat!

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden: Valéria, Nimród, Pál, Patrícia, Patrik, Teodóra és Vitéz nevű Szeged365 olvasónak! Születésnaposok péntekre:

  • 57 éve ezen a napon látta meg a napvilágot Hódosi Sándor olimpiai bajnok és világbajnok kajakos,
  • 49 éve Penélope Cruz színésznő (Mindent anyámról, Betépve),
  • 42 éve pedig Jessica Alba amerikai színésznő (Sin City).

Ugyancsak ezen a napon, 92 évvel ezelőtt kezdődött meg a magyar hangosfilmgyártás hazánkban. A régi Corvin Filmgyár telepén, a budapesti Gyarmat utcában kezdték forgatni a “Kék bálvány” című filmet 1931. április 28-án, és öt hónappal később, 1931. szeptember 25-én már be is mutatták a budapesti Royal Apolló moziban. Olyan népszerű színészek játszottak benne, mint Jávor Pál, a főszereplő, Beregi Oszkár és Gózon Gyula. Rendezte Lázár Lajos, operatőre Eiben István volt. A film azonban nagy bukás volt. Szokatlan volt a témája, egy Amerikában játszódó, szenvedélyektől fűtött társadalmi dráma. A rossz történetet egy rossz forgatókönyv dolgozta fel, minden rossz volt rajta, úgyhogy a hazai közönségnek nem tetszett, nem is fogadta el. Csupán a film két betétdala volt sikeres. Mégis ez a film jelentette a magyar hangosfilm-korszak kezdetét.

NAPOS, MAJD FELHŐS IDŐJÁRÁS

Pénteken a kezdeti napos időt követően nyugat felől egyre több, vastagabb felhő borítja majd be az eget, és este már kialakulhat egy kis eső és zápor is. Élénk, néhol erős lehet a délies szél. Hajnalban 2, délután pedig 17 fok körül alakulhat a hőmérséklet Szegeden.

INDUL A MAJÁLIS SZEGEDEN

Április 28-tól, azaz mától indul a szegedi majálisozás a ligetben. Mától négy napon keresztül számos program várja az érdeklődőket, koncertek, sztárvendégek, vendéglátósok, vidámpark, valamint családi- és gyermekprogramok is lesznek. A részletes programot itt találod:


MA ÉRKEZIK FERENC PÁPA

Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A katolikus egyházfő repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren. Hivatalos fogadtatását követően a pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja. Az államfőnél tett látogatása után pedig Orbán Viktorral találkozik.

  • Ezt követően a Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik, a nyilvános eseményen Ferenc pápa és Novák Katalin is beszédet mond.
  • Mindezeket követően péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal is találkozik.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb