BlogKikapcs

3600 a gyros tál, 2000 a kürtőskalács, a bankkártyás fizetés néhol még sci-fi – leteszteltük a Szegedi Majális árait

Pénteken kitört a négy napos Szegedi Majális, mi pedig beizzítottuk a Szeged365 árfigyelő rovatot, avagy, kimentünk, ettünk-ittunk, dodzsemeztünk és közben megpróbáltunk minél több árat megjegyezni. Sajnos villámgyorsan odavertünk 15 ezer ropogós magyar forintnak, pedig nem éltünk nagy lábon, a gyros és a kürtős kalács mellé a velünk lévő gyerkőcök felültek erre-arra, aztán, hüp-hüp-hüp, barbatrükk, volt pénzünk, nincs pénzünk.

ÚJDONSÁG: VAN TISZTESSÉGES SÖR, TISZTESSÉGES ÁRON PLUSZ KIFÜLELTÜNK EGYETLEN DARAB ÚJ ZENÉT A POLIP DANCE-EN

Belekezdhetnénk egy részletes rendezvénykritikába (vagy élménybeszámolóba, kinek hogy tetszik), de igazából felesleges: a Szegedi Majális pont az a Szegedi Majális, ami 20 évvel ezelőtt is volt, meg persze, 20 év múlva is lesz. Lehet szeretni, lehet utálni, de a majális az bizony ilyen:

  • van egy halom hinta, forgó, ringlispíl,
  • lehet enni-inni,
  • különféle dolgokra pénzt elverni,
  • kiszédelegnek promózni meg lufit osztogatni a különféle politikai pártok,
  • meg felszabadulnak a színpadra az aktuálisan lecsengett tévés közönségkutatók aktuális énekesei, mára épp Sólyom Berni és egy végtelenített Gangsta’s Paradise jutott.

Ami újdonság az újszegedi Erzsébet Ligetben megtartott majálisban, az a – majálishoz mérten – kifejezetten tisztességes kézműves sör kínálat, kellemes meglepetés volt, hogy a nagyüzemi borzadályok helyett olyan főzdék kínálatából tudtunk ma délután szürcsölgetni, mint a nemrég szegedi kézbe került zsombói Fenyves Sörház, a Szent András Sörfőzde vagy a vásárhelyi Alkimista. Apropó, harapnivaló-fronton is volt egy piros pontot érdemlő újítás, a liget kellős közepén ugyanis a Zing Burger jó öreg zöld busza virított. Köszi.

A másik történelmi újdonság a zenei fronton történt meg:

a 20 éve ugyanazzal a szpíkerrel és ugyanazokkal a zenékkel üvöltő-dübörgő Polip Dance hinta zenei repertoárjába a 20 éve ugyanabban a sorrendben lejátszott Groove Coverage – Benny Benassy – Master Blaster lakossági techno himnuszai közé bekerült egy Ed Sheeran dal is, konkrétan a Bad Habits című sláger, természetesen valamilyen agyon gyorsított remixben, ahogy azt kell.

Döbbenet, nem tudjuk, hogy mi jöhet még ezek után, forradalom van a srácok MP3 lejátszójában.

BANKKÁRTYÁS FIZETÉS? NINCS MINDENHOL, DE LEGALÁBB TERMINÁL SINCS A KÖRNYÉKEN

Mielőtt belevágnánk az árakba, kitérnénk egy fura jelenségre. Annak dacára, hogy a SZIN már idétlen idők óta készpénzmentes rendszerben működik, plusz pont pár hete jelentették be a Szegedi Borfesztivál szervezői, hogy csatlakoznak a feltöltőkártyás rendezvények sorához, a Szegedi Majális bizonyos részein még a bankkártya fogalma is teljesen ismeretlen fogalom.

Nyilván, a rutinos streetfoodos – sörös – kürtőskalácsos különítmény alapból azzal a kérdéssel kezdte, hogy kápé vagy kártya, de például a lufiárus srácok és a hintások egy része olyan arcot vágott a “lehet bankkártyával fizetni?” kérdésre, mintha azt kérdeztük volna, hogy van-e náluk eladó géppisztoly vagy lopott 3-as BMW. Az egésszel a gond csak az, hogy az Erzsébet Liget környékén egy deka terminál sincs, szóval, miután rohamtempóban elfüstöltük a bevezetőben leírt nem kevés készpénzt, hiába kódorogtunk az Aquapolis – Tóth Kocsma – Erzsébet Liget háromszögben, hoppon maradtunk.

DRÁGA A KAJA, DE AZ VAN, HOGY MINDENÜTT MARHÁRA AZ

Az árak első blikkre drágának tűntek, de az van, hogy Magyarországon az utóbbi időben

  • minden,
  • mindenütt,
  • ocsortány-pofátlan-szürreális módon drága, szóval, semmi rendkívülit nem tapasztaltunk, csak a szokásos, kicsit elszomorító drágas(z)ágot.

A vidámparki játékok egységesen 1500 Ft-ba kerülnek, ennyit kérnek egy forgózásért, a még mindig eszelősen gyors Speedy Gonzales-ért, a Végső Állomás filmek hangulatát idéző XXL hintáért és a lakossági techno király Polip Dance-ért is, de pont ennyibe fáj 10 perc játék valamelyik ugrálóvárban vagy egy kiadós kisvonatozás (az utóbbi nem tudjuk meddig tartott, de meglepően sokat ment alattunk, pacsi érte). Az 1500-as sorból kivétel a dodzsem, az 2000 Ft-ba kerül autónként, magyarán, ha ketten ülünk bele, akkor is ennyi lesz a fizetni való.

Pitába töltött gyros-t találtunk 1850-ért és 2000-ért is, a tálért viszont kicsit sokalltuk a 3600 forintot. Kókuszos kürtős kalácsot masszív 2000 Ft-ért vettünk, nem volt olcsó, de korrekt volt az íze plusz a kiszolgálás is barátságos volt. Lángost már lehet 1200 környékén kapni, de az örök klasszikus sajtos-tejfölös már combos 2000 forint magasságában tanyázik, amely emlékeink szerint pont a duplája a két évvel ezelőtti árnak.

MEGLEPETÉS, A VÉGÉRE: VISZONYLAG KORREKT ÁRON INDULNAK A KISÜZEMI SÖRÖK

Ha már pár bekezdéssel feljebb méltattuk a korábbi évekhez képest sokkal minőségibb sörkínálatot, itt az idő, hogy kiosszunk egy piros pontot az árakért is. Na nem arról van szó, hogy olcsó lenne kint a kisüzemi sör, de ha ahhoz viszonyítunk, hogy az egyik bodegánál 900 Ft-ért adták az egyik multicég lónyál kategóriájú lagerét, egészen barátságosak az alábbi árak:

  • korsó Domján 850-től,
  • korsó Zsombói 900 Ft-tól,
  • korsó Szent András 950-től,
  • korsó Alkimista 1000-től.

Ezek persze csak a kínálat alját jelentik, de már ezek is fényévekkel jobb sörök, mint az ugyanennyi pénzért kínált vízízű ipari vackok, tehát ár-érték arányban tényleg rendben van a majális ezen kínálata. Ha a fenti főzdék drágább söreit kóstolgatjuk, nagyjából annyit kell értük fizetni, mintha valamelyik szegedi sörözőben kérnénk ki őket, nem olcsók, de nem is pofátlanul drágák.

Apropó, kíváncsi vagy, mennyit drágult 365 nap alatt a Szegedi Majális? Pont egy éve írtunk egy hasonló cikket, még mi is meglepődtünk rajta, mekkorát ugrottak az árak:

Drága móka a majálisozás, de valahogy már fel sem húzza magát az ember, mivel minden, mindenütt aranyáron van Szegeden (meg persze Magyarországon is), csak szomorkásan biccent egyet, hogy oké haver, értettem, ez van. Ha a cikk szerzőjéhez hasonlóan Te is bankkártyahuszár vagy, javasoljuk, hogy vigyél magaddal kápét, különben pont úgy fogsz járni, mint mi.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb