Közélet

“Átkozottul fáj, hogy elmentél” – így emlékeztek meg a közéleti személyiségek Vágó Istvánról

Futótűzként terjedt a hír szombat reggel, hogy váratlanul meghalt a népszerű televíziós műsorvezető, Vágó István. Halálhíre a magyar közéletet is megrázta, sokan a közösségi médiában fejezték ki részvétnyilvánításukat. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a magyar közéleti szereplők miként reagáltak a gyászhírre.

“RAGYOGÓ INTELLEKTUSA, FINOM HUMORA ÉS KOZVETLEN SZEMÉLYISÉGE TETTE AZ ORSZÁG EGYIK LEGNÉPSZERŰBB MŰSORVEZETŐJÉVÉ”

Botka László, Szeged polgármestere is megemlékezett a tévés legendáról közösségi oldalán: “A magyar televíziózás legendája, ikonikus alakja. Ragyogó intellektusa, finom humora, közvetlen természetessége és embersége tette az ország egyik legnépszerűbb műsorvezetőjévé. Bármilyen témában le tudta kötni az ember figyelmét, egyszerre volt szórakoztató és informatív őt hallgatni, nézni. Nagyon sajnálom. Városunk nevében szeretném kifejezni részvétemet családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak. Nyugodj békében, Vágó István!” – írta a polgármester.

“ÁTKOZOTTUL FÁJ, HOGY ELMENTÉL”

Gyurcsány Ferenc az elsők között reagált a szomorú hírre: “Pista velünk maradsz, nyugodj békében!” – írta közösségi oldalán a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc egy hosszabb posztban is megemlékezett Vágó István legendás személyiségéről: “Mint ahogy többségünk, én is a tévéből ismertem eleinte… Aztán valahogy összekeveredtünk vagy 15-20 éve… Minden nyáron van egy este Kötcsén, amikor inkább liberális kötődésű emberek, házaspárok a vendégei egy délutántól késő éjszakába nyúló beszélgetésnek, vacsorának. Pista és felesége Judit minden alkalommal itt volt reggelig. Akik közelről ismerték, nekik nem meglepetés, hogy a végére mindig ő vitte a szót. Messzi tájak történetei, nyelvészet, történelem adta hol komoly megjegyzéseinek, hol anekdotáinak tárgyát, keretét. Csipetnyi füstszűrős szipkába illesztett cigaretta a szájban, derűs mosoly, hangos felnevetés. Bántották dolgok. Hogy voltak, kik szinte üldözték. Mert a támadók szerint aki külkereskedő volt az átkosban az biztos jelentett is, mert a Legyen Ön is milliomos-ban ő pontosan tudta előre a pontos válaszokat – gyötörték hazugul. Nincs okunk megbocsátani nekik. Ez Pista dolga lehetne, de most már ez is a sírba vész. Nem egyszer szavazott ellenem. Huncutul nevetett ilyenkor, és kicsit felhúzta mindkét vállát mintha mondaná: – Jól van na, azért ugye nem vagytok mérgesek? Nem Pista, nem vagyunk mérgesek. Átkozottul fáj, hogy elmentél. De nem mérges vagyok. Csalódott. Helyes pasi voltál. Nem hittél a másvilágban. Nyomot hagytál az evilágban. Lelkünkben, szívünkben. Fájdalmas, hogy elmentél” – emlékezett meg Gyurcsány Ferenc.

“FŰTÖTTE A SZENVEDÉLY, HOGY EZT AZ ORSZÁGOT JOBBÁ TEGYE”

Karácsony Gergely főpolgármester is megemlékezett Vágó Istvánról. Mint írta, „Az ország elveszítette a televíziós legendát, a kvízprofesszort, és egy igazi, elveihez mindig hű és harcos demokratát, a Demokratikus Koalíció közösségének emblematikus alakját”.

“Különleges tehetségű ember volt, aki képes volt tömegek számára kedvet csinálni a tudáshoz és közben harcolt, küzdött a tudatlanság, a sarlatánság ellen, mert tudta, hogy ahol a hírek helyére álhírek és téveszmék kerülnek, ott a következmények beláthatatlanok lesznek. Kérlelhetetlen volt és sokszor haragos: értünk haragudott; fűtötte a szenvedély, hogy ezt az országot jobbá, békésebbé, szabadabbá tegye.Tisztelőinek feladata most, hogy életben tartsák azt a hitet és megalkuvást nem ismerő elhivatottságot, amely Istvánt vitte az útján mostanáig. Egy nagyszerű ember hagyott itt bennünket, halála felfoghatatlan veszteség. Nyugodjék békében!” – írta Karácsony Gergely.

“ELMENT A KVÍZMESTER, A SZAKMÁNK, A HAZAI TELEVÍZIÓZÁS EGYIK MEGFORMÁLÓJA”

„Vágó. A kvízmester” – így kezdődik Rónai Egon televíziós újságíró Facebook-posztja, amelyben megemlékezik Vágó Istvánról. „Sokszor mondják másokra is. De ő volt az első, és voltaképpen az egyetlen igazi. A szakmánk, a hazai televíziózás egyik megformálója. Valamiképpen mindig ragaszkodott a tudáshoz, a tudományhoz, a tényekhez.”

“Az utolsó évtizedben harcosan politizált, megosztotta ez nyilván rajongóit – vitatkozott, érvelt, de nem akart hivatásos (megélhetési) politikus lenni. Elkötelezetten függetlennek maradni – ezt írta egy műsorunkra reagáló üzenetében évekkel ezelőtt. Remek televíziós, nagyműveltségű kolléga, akit gyászolok. István, nyugodj békében!” – zárta búcsú sorait Rónai Egon.

“VÁGÓ ISTVÁN GENERÁCIÓK SZÁMÁRA JELENTETTE A TELEVÍZIÓZÁST”

Hont András újságíró kendőzetlenül írt saját posztjában arról, hogy milyen volt a viszonyuk. “Nem fogok hazug, álszenteskedő köröket futni: az elmúlt években kölcsönösen és kitartóan utáltuk egymást Vágó Istvánnal. Volt ennek egy személyes szála, úgy éreztem, hogy családi ismerősként (apám osztálytársa volt, haláláig tartották a kapcsolatot) bizonyos dolgokat nem engedhetett volna meg magának, de ma már ez mindegy.

“Ami nem mindegy, az a következő. Vágó István körének önhergelésével ellentétben Magyarországon nincs diktatúra. Van viszont kicsinyesség, méltánytalanság, szakmaiatlanság, embertelenség. Néhány személyiség ebben az országban generációk számára jelentette a televíziózást. Vágó István minden kétséget kizáróan e személyiségek közé tartozott, halálhírét mégis egy politikai párt (amely természetéből fakadóan és nevének megfelelően a társadalom egy részét képviseli) hozta nyilvánosságra, és ez a párt tekinti saját halottjának. Azon intézmények, amelyekben évtizedet, évtizedeket dolgozott, amelyeknek emblematikus figurája volt, ismertetik Vágó elhunytáról szóló pártközleményt, és ennyi. Az rtl.hu és a hirado.hu szemlézője meg sem említi, hogy Vágó István hosszú ideig adta arcát és nevét a csatornának (a Tv2-nél még nem tűnt föl egykori műsorvezetőjük halála). Pedig ez nem az elhunytnak járna, hanem a közönségnek – vélekedett Hont András.

“NINCS AZ ORSZÁGBAN OLYAN, AKINEK NE LENNE VELE KAPCSOLATBAN VALAMILYEN MEGHATÁROZÓ TELEVÍZIÓS ÉLMÉNYE”

Csonka András színművész, műsorvezető és énekes megemlékező posztjában úgy fogalmazott, “nincs közöttünk olyan ebben az országban, akinek ne lenne vele kapcsolatban valamilyen meghatározó televíziós élménye”.

“Nem lehet közöttünk olyan, akinek joga lenne megkérdőjelezni a tudását, a felkészültségét, a szakértelmét. Na és a megérdemelten kivívott népszerűségét. Ezt azért megpróbálták jónéhányan az utóbbi években. Kár volt. A politika szemüvegén keresztül nem lehet szemlélni ezt az életművet. Rónai Egonnak igaza van, amikor ma azt nyilatkozta Vágóról: “Ő volt az első, és voltaképpen az egyetlen kvízmester” Gyerekkorom óta szinte minden megnyilvánulásában láttam, tiszteltem, éppen ezért volt elképesztően megtisztelő, amikor 1998-ban az induló Tv2-n, ahol Ő mutatta be a Kifutó című műsort a nézőknek, nekem adta át a műsorvezetői stafétát, és ezzel egy új irányt és lehetőséget is mutatott a további életemre. Bizalmába fogadott, segített a tanácsaival a későbbi években is… Amit és ahogy tudott, az pótolhatatlan. Sajnáltam, hogy az utóbbi években a képernyőt a politikai porondra cserélte és ezzel bizony megosztóvá tette a személyét. Bár a mai világban könnyen elképzelhető, hogy még neki is elfogytak a televíziós lehetőségei. Ha így volt, az szégyen. Őrizzük meg tisztelettel az emlékezetünkben. Isten veled, István!” – búcsúzott a legendától Csonka András.

Forrás: index.hu/Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb