Közélet

Nem vonható büntetőjogi felelősségre, pszichiátriára kerül a belgrádi iskolában mészárlást rendező fiú (+18)

Nyolc diák és egy biztonsági őr halt meg múlt szerdán egy belgrádi általános iskolában, amikor egy hetedikes diák lövöldözni kezdett – adtunk hírt a tragédiáról az eseményeket követően. Mivel az elkövető 14 év alatti kiskorú, ezért nem vonható büntetőjogi felelősségre, a közvélemény viszont napok óta arról találgat, hogy vajon milyen jogi következményekkel kell szembenéznie a 13 éves fiúnak. Mint ma kiderült, az édesanyja beleegyezett, így pszichiátriára kerül a fiatalkorú elkövető.

Goran Ilić, a köztársaság helyettes államügyésze azt mondta az Euronews Serbia-nak, hogy annak ellenére, hogy a hatályos törvények értelmében egy 14 éven aluli nem büntethető, ez nem jelenti azt, hogy a mészárlás elkövetője, K. K. szabad lesz – írja a portálra hivatkozva a Szabad Magyar Szó.

NEM KERÜL EGYHAMAR SZABADLÁBRA

„Vannak más törvények és intézkedések is. A szociális védelemről szóló törvény értelmében, ha más személyek egészségét vagy életét veszélybe sodorja valaki, akkor az ilyen személyeket szociális védelmi intézménybe lehet helyezni” – mondta Ilić. Hozzátette, hogy az egyes egészségügyi intézkedések és vizsgálatok miatt is bizonyos, hogy a fiatal tettes nem kerül egyhamar szabadlábra.

A BÜNTETŐJOGOT NEM LEHET VISSZAMENŐLEG ALKALMAZNI

Sokan feltették a kérdést, hogy K.K. a 18. életévét betöltve valahogy felelősségre vonható-e, de Vanja Bajović, a belgrádi jogi kar professzora felhívja a figyelmet arra, hogy a büntetőjogot nem lehet visszamenőleg alkalmazni, hiszen minden esetben a bűntett elkövetésekor hatályos jog az irányadó. Veljko Delibašić ügyvéd kiemeli, hogy a tizenhárom éves fiatalt édesanyja beleegyezésével pszichiátriai intézetbe helyezik, és az erről szóló döntést meghosszabbítják, és bizonyos időközönként felülvizsgálják majd.

„Az édesanyja beleegyezését adta, de ilyen esetben a beleegyezése nélkül is elhelyezhetnék a fiút az adott intézménybe. Ilyen szélsőséges esetekben, mint amilyen ez a mostani is, az intézkedést az anya beleegyezése nélkül is meghosszabbíthatja a bíróság, az erről szóló döntést pedig háromhavonta felülvizsgálják majd” – mondta Delibašić.

AZ APÁT 30 NAPIG FOGVA TARTJÁK

A kilenc embert meggyilkoló K.K. apját illetően Viktor Gostiljac ügyvéd úgy véli, nehéz lesz bizonyítani a bűnösségét. „Az apát kihallgatják amiatt, hogy fiát lőtérre vitte, viszont emiatt nem lehet felelősségre vonni, mivel ez nem tartozik a közbiztonságot veszélyeztető, büntethető cselekedetek közé. Kérdéses viszont, hogy a fegyvereket az előírt módon tartotta-e. Ha bebizonyosodik, hogy nem, akkor vádolható a fiú apja”– mondja Gostiljac a K1-nek. Gostiljac úgy véli, hogy az apa letartóztatása „az ügyészség alibi lépése”.

„Letartóztatták azért, hogy ne befolyásolja a tanúkat, illetve, rövid időn belül ne ismételje meg a bűncselekményt, aminek a lehetősége ebben az esetben nem is áll fenn. Ebben az ügyben azért rendelték el mégis az ő letartóztatását, mert a közvélemény nem tudja megérteni és elfogadni, hogy egy ilyen tragédia után senki sincs börtönben” – zárta szavait az ügyvéd.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb