Közélet

Zsebbenyúlós lesz a nyár? Tavalyhoz képest idén 40 százalékkal drágulnak a strandbelépők

Többszöri, fokozatos áremelés után átlagosan 40 százalékkal lesznek drágábbak a főszezoni strandbelépők, mint egy éve ilyenkor – írja a Világgazdaság. Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főitkára saját felmérésükről szólva azt közölte, a meghosszabbított téli iskolai szünet miatt remekül indult a január a fürdőkben is, de utána jött a szokásos holtszezon, és az első negyedév mérlege még 15 százalékos elmaradást mutat a koronavírus-járvány előtti időkhöz képest.

Az orosz turisták elmaradását sok gyógyfürdő megérezte és érzi még mindig – tette hozzá a főtitkár –, miközben a külföldiek Budapestre lendületesen térnek vissza, vidéken még szemmel látható a különbség a járvány előtti és a mostani időszak forgalmában.

MÉG NINCS SZEZON, CSENDESEN INDULT A HÓNAP

A strandszezon még nem kezdődött el, bár az időjárás éppen a május elsejéhez kapcsolódó hosszú hétvégén volt nyárias, és hiába maradt el a meteorológusok által jó előre beharangozott több napos eső, a többség már nem szervezte át a programját emiatt, így csendesen indult a hónap a kültéri medencék környékén. Fokozatosan nyitnak ki a fürdők, a kültéri, zömében termálvizes medencékben is egyre több a vendég, pünkösdre pedig már majdnem teljes kapacitással működnek majd a strand- és gyógyfürdők. A teljes fordulatszámot azonban csak a tanévzárás után, június második felében veszik fel a fürdők, konkrétan június 17-étől minden szolgáltatás és kültéri medence működik majd – derült ki a riportból.

TÖBB LÉPÉSBEN EMELIK AZ ÁRAKAT

Idén viszont nemcsak a fagyi lesz drágább, az infláció hatása a strandbelépők árán is érződik majd. A belépőjegyek ára több lépésben összességében 40 százalékkal drágul egy év alatt: tavaly június végéig nem emelhettek árat a fürdők sem, júliusban viszont – miután a jogszabály lehetővé tette – mindenhol legalább 20-25 százalékkal emeltek. Idén a főszezonban plusz 10-15 százalékos korrekcióra kell még számítani. A strandbelépők ára 2 ezer forint fölé mehet idén, Budapesten a történelmi fürdőkben pedig már 10 ezer forinthoz közelítenek az árak. Balogh szerint a korábban egységes, ma már nagyon különböző áram beszerzési ár és a vízkezelő vegyszerek brutális drágulása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimumhoz igazodás is jelentősen megnövelte a fürdők önköltségét, ezért is van szükség az áremelésre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb