Kikapcs

Az alapvető zenei értékek elengedhetetlenek – 11 díjat hoztak el az Országos Elektronikus-zenei Találkozóról a Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola növendékei

Mi kell egy kis csodához? A recept mondhatni igazán egyszerű: végy egy zeneszerető gyereket, adj hozzá egy jó tanárt, válassz hozzá egy hangszert, majd gyúrd őket össze, és a varázslat kezdetét veszi – pontosan ez történt a 12. Országos Elektronikus-zenei Találkozón, amit múlt pénteken Szatymazon szerveztek meg.

Tizenkét éve töretlen sikernek örvend az Országos Elektronikus-zenei Találkozó és verseny, ahol a zeneiskolák növendékei mutathatják meg a tehetségüket és tudásukat a három tagú szakmai zsűri előtt. Apropó zsűri, a bíráló bizottság tagjai:

  • Szendőfi Péter (Artisjus díjas előadóművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, zeneszerző),
  • Mits Márton (a Kodolányi János Egyetem tanára, előadóművész),
  • és Szalma Ernő (előadóművész) figyelték, értékelték és motiválták a fellépőket és tanáraikat.

AZ ALAPVETŐ ZENEI ÉRTÉKEK ELENGEDHETETLENEK

“A Sándorfalvi Térségi Alapfokú Művészeti Iskola (STAMI) mindig is nagy hangsúlyt fektetett az elektronikus-zenei oktatásra” – mondta Kaszás László intézményvezető nyitóbeszédében, hozzátéve, hogy az alapvető zenei értékek elengedhetetlenek a fiatalok tudásának fejlesztésében. Az idei megmértetésnek Szatymaz adott helyet stílszerűen a Dankó Pista Művelődési Házban, ahol Barna Károly a község polgármestere üdvözölte az ország zeneiskoláiból érkező művészpalántákat – tudtuk meg a szerkesztőségünknek küldött közleményből.

ÚJÍTÁSKÉNT MEGJELENT A SZÓLÓGITÁR KATEGÓRIA

A versenyzők három kategóriában, szintetizátor, elektromos gitár, kamara felállásban és több korosztályban összesen 53-an adták elő a zenei darabokat. Újításként szerepelt először a szólógitár kategória, melynek kiemelt nívódíját Mohai Szilárd Zoltán és Marton Ábel (STAMI), Nagy Ádám tanítványai nyerték el. A térségben egyedülálló módon nincs másik hasonló a szakmát, a tanulókat és tanáraikat így összefogó találkozó ezért is tartja kiemelkedőnek ezt a rendezvényt Szendőfi Péter.

A STAMI TANULÓI ÖSSZESEN 11 DÍJAT HOZTAK EL AZ IDEI VERSENYRŐL

Összegző beszédében kitért arra is a zsűri elnöke, hogy mennyire fontos ma az, hogy az okos telefonok, és az internet világában a szabadidejük nagy részét a zenével és a gyakorlással töltik ezek a gyerekek. Ez az az érték, ami ezeket a fiatalokat meghatározza és kiemeli a kortársaik közül, így a jövőben ebből sokat fognak profitálni. A zsűri az értékelésen és a díjazáson kívül a felkészítőknek is biztosított egy egyfajta szakmai diskurzust, ahol tanácsokkal látták el őket a továbbiakra tekintettel. A STAMI tanulói összesen tizenegy díjat hoztak el az idei versenyről, melynek most is a fő mozgató rugója a zenén kívül az, hogy a diákok és tanáraik egy szakmai fórumnak teret biztosító megmérettetésen tudjanak fejlődni és bemutatkozni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb