Sport

Küzdött az időjárással, de jó úton halad Suhajda Szilárd, aki a Mount Everest legmagasabb pontjára tart éppen – megvan, mikor kerülhet sor a csúcskísérletre

2023. március 23-án kezdetét vette a „Kyocera Everest Expedíció 2023”, melynek keretében a békéscsabai születésű, de a szegedi Naturtex által szponzorált Suhajda Szilárd mesterséges oxigén használata nélkül elérje bolygónk legmagasabb pontját, a 8848 méteres Mount Everest csúcsát – írtuk meg márciusban, majd tegnap az is kiderült, hogy már túl van a második akklimatizációs körén, és járt már kis híján 6900 méteren is.

Magyar expedíció indult nemrég a 8848 méteres Mount Everest meghódítására, a békéscsabai születésű, a szegedi Naturtex által szponzorált Suhajda Szilárd lehet az első magyar állampolgár, aki oxigénpalack és magashegyi teherhordók nélkül mássza meg a Föld legmagasabb pontját. A közismert hegymászó már korábban is bejelentkezett, áprilisi videójában 5500 méter magasról üdvözölte a szegedieket.

MÁJUS MÁSODIK FELÉBEN LEHET A CSÚCSKÍSÉRLET

Nem sokkal ezelőtt viszont ismét a kamera elé lépett, mint mondta, túl van a második akklimatizációs körén, és járt már kis híján 6900 méteren is, azonban azt is hozzátette, hogy a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt először nem érte el a tervezett magasságot. Ezeknek a köröknek a lényege egyébként az, hogy így szoktassa hozzá a szervezetét a ritka levegőhöz.

Az alaptábor 5300 méteren van, innen viszi önerővel még feljebb a szükséges felszereléseket. Az első akklimatizációs köre során építette ki a kettes táborát 6400 méteren. Április 29-én azután újabb mászásba kezdett, szerette volna kiépíteni a harmadik tábort 7200 méteren, de a viharos időjárás keresztülhúzta a számításait. Az addigi időjárás nem tette lehetővé a tovább haladást, viharos szél volt ugyanis a hegyen. Az éjszaka azonban javultak a körülmények, így elindult az utolsó körútra.

A harmadik kör után újra a megfelelő időjárásra lesz szükség, amely lehetővé teszi a csúcskísérletet, amire várhatóan május második felében kerülhet sor.

Nagyon szurkolunk neki, hogy sikerüljön! A Szilárdról szóló teljes videót ITT tudod megtekinteni.

Fotók: Suhajda Szilárd FB.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb