Kikapcs

Retró stílusba nyomatja a MÁV, felkészül Szeged, Makó és Vásárhely: különleges, régimódi összeállítású vonatokkal utazhatunk a vármegyénkben

Több vasútvonalra és járatra kiterjedő retró hétvégéket szervez a MÁV, amelyből a szegedi régió sem marad ki. A társaság szerint a 70-es, 80-as, és 90-es évek meghatározó utazási élményét hozzák vissza, hiszen 2023-ban számos jeles alkalmat ünnepel a magyar vasút. Mint kiderült, különleges összeállítású retró vonatok közlekednek majd a már nem üzemelő Hódmezővásárhely – Makó vonalon, de old school stílusban nyomják majd a Tiszavirág expresszvonaton is Szeged és Makó között.

Mint kiemelték, van mit ünnepelni:

  • az M41-es sorozatú „Csörgő” mozdonyok 50 évesek,
  • a V43-as sorozatú „Szili” mozdonyok 60 évesek,
  • az M61-es sorozatú „Nohab” mozdonyok szintén 60 évesek,
  • az Utasellátó pedig a 75. évfordulóját ünnepli.

Az idei évben tervezett rendezvényeken ezen járművek, és az Utasellátó is kiemelt hangsúlyt kap majd.

ISMÉT LEHET UTAZNI MAJD HÓDMEZŐVÁSÁHELY ÉS MAKÓ KÖZÖTT

A Csörgő 50 rendezvénysorozat részeként május 21-én különleges összeállítású retró vonatok közlekednek a ma már személyforgalom számára nem üzemelő Hódmezővásárhely – Makó (130b) vasútvonalon. A vonat mozdonya egy hagyományos vörös festésű M41-es klasszik Csörgő, amely típus idén ünnepeli a forgalomba állásának 50. évfordulóját. A szerelvény összeállítását képezi egy első osztályú Bautzeni kocsi, (A 19-80) a MÁV Rail Tours WRm 029-es Pannónia étkezőkocsija, továbbá négy darab másodosztályú fülkés gyorsvonati kocsi: egy Bautzeni (B 20-80) és három Rába gyártású (Bd 20-37) személykocsi.

Az étkezőkocsi fedélzetén az idén 75 éves Utasellátó különleges retró kínálatából válogathatnak majd az utasok. Az étlapon a 80-as, 90-es évek rangos távolsági vonataira jellemző klasszikus ételek széles kínálata lesz elérhető, például kaviár, bélszínjava, paprikás csirke, marhapörkölt, rántott sertésborda, lecsó, hentes tokány vagy tökfőzelék.

BUDAPEST-SZEGED NAPFÉNY IC

Szintén ezen a napon elérhető lesz a WRm 029-es étkezőkocsi a Budapest-Nyugati pályaudvarról 7:53-kor induló 712-es számú Napfény InterCity-n, ami az IC elején közlekedik majd Szegedre. Az étkezőkocsi a megszokott szerelvényt kiegészítve közlekedik, a vonat valamennyi utasa számára igénybe vehető.

TISZAVIRÁG EXPRESSZVONAT MAKÓ ÉS SZEGED KÖZÖTT

A közlemény szerint május 21-én a teljesen múltidéző szerelvény Szegeden kezdi majd meg útját, ahonnan Szeged-Rókuson és Hódmezővásárhelyen át Makóra közlekedik Tiszavirág expresszként. Itt az első osztályon utazók Utasellátó csokirolót is kapnak majd. Szegedről Makóra, majd Makóról Budapestre lehet utazni vele.

Szegedről 10:51-kor indul, Makóra 13:25-kor érkezik és 13:56-kor indul Budapest-Nyugati felé 17203-as számú gyorsvonatként. A menetrend alapján egészen a Nyugati pályaudvarig Csörgő továbbítja majd a szerelvényt, ami igazi kihívás lesz a típus üzemkészségét ismerve. 

AZ ALFÖLD JELLEGZETES TÁJAIT IS MEG LEHET CSODÁLNI

Mint megírtuk, Makóról a szerelvény fél órás tartózkodás után visszaindul a főváros felé. A múltidéző utazás során a 130-as vasútvonal teljes hosszát bejárja a vonat, Hódmezővásárhelyen és Szentesen át Szolnokig, megcsodálva az Alföld jellegzetese tájait.

Forrás és fotók: MÁV

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb