Smart Szeged

Szeged megint behúzta: az SZTE lett a legjobb magyar egyetem a 2023-as CWUR ragsorban

Megpróbáltuk megszámolni, hányféle rangsorban szerepelt előkelő helyen a Szeged365 indulása óta a Szegedi Tudományegyetem, de nem sikerült. Egy valami biztos: a Center for World University Rankings 2023-as kétezres toplistáján világviszonylatban a 708. helyen áll, ami a hazai intézmények között dobogós helyezés. Az oktatói és kutatói kiválóságot mérő indikátor szerint pedig a legjobb magyar egyetem az SZTE.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2023. május 15-én megjelent, friss felsőoktatási toplistáján oktatói és kutatói kiválóság szerint a legjobb magyar helyezést érte el a Tisza-parti egyetem:

ezen mutató alapján a 197. helyen áll.

Mint a HelloSajtó üzleti hírszolgálat írta, a rangsor készítői idén több mint 20 500 intézményt vizsgáltak, a mért egyetemek legjobb 3,5%-ba tartozik az SZTE. A kétezres ranglistán világviszonylatban a 708. helyen áll az SZTE, ezzel az eredménnyel magyarországi viszonylatban a legjobb háromban kapott helyet.

A CWUR 2023-as listája hét szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, ide tartoznak többek között

  • az oktatás minősége (amit az intézmény volt hallgatói által elnyert nemzetközi díjak alapján mérnek),
  • a végzett hallgatók elhelyezkedése,
  • az oktatók és kutatók kiválósága,
  • az idézési arány,
  • a szabadalmak és a publikációk száma.

A Center for World University Rankings kétezres listájára a magyar egyetemek közül 6 került be. A nemzetközi rangsorban olyan, világszinten ugyancsak elismert egyetemek között szerepel az SZTE, mint például az olasz Rome Tre University vagy a lengyel Warsaw University of Technology. A rangsor élén három amerikai, USA-beli egyetem áll: a Harvard University, a Massachusetts Institute of Technology, valamint a Stanford University.

A teljes lista itt elérhető: CWUR 2023.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb