Kikapcs

Történelmi pillanatokhoz érkeztünk: 120 éve avatták fel Szegeden Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógáját

Történelmi évfordulóhoz érkezünk pénteken: százhúsz éve, 1903. május 19-én avatták fel ugyanis Szeged harmadik zsinagógáját, az Új Zsinagógát. Az évfordulót csütörtökön ünnepséggel köszöntötték városunkban, ahol beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi elnöke és Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke.

A ZSINAGÓGÁKNAK LELKÜK VAN

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének korábbi elnöke beszédében úgy fogalmazott, a zsinagógáknak lelkük van, beszélnek hozzánk, őseink üzenetét hordozzák. De nemcsak lelkük van, emlékhelyekként, szakrális terekként is szolgálják a közösséget – mondta.

MEG FOG ÚJULNI BELÜL IS A SZEGEDI ZSINAGÓGA

Heisler András több zsinagóga rekonstrukciójának folyamatát felidézve hangsúlyozta, meggyőződése, hogy Európa egyik legszebb zsinagógája, a szegedi belül is megfog újulni. Azt, hogy ennek mikor jön el az ideje, nem lehet tudni, erre azonban mind a műemléki koncepcióval, mind a fenntartás, a turisztikai hasznosítás terveivel fel kell készülni – mondta.

A VÁROS EGYIK LEGFONTOSABB HELYE

Kozma József, a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke hangsúlyozta, Szeged büszke zsidó kultúrájára és örökségére. Az Új Zsinagóga a város egyik legfontosabb helye, Szeged történelméről, művészetéről, kultúrájáról az épület nélkül nem lehet beszélni – hangsúlyozta a politikus. A zsidóság Szeged városiasodásában, fejlődésében fontos szerepet játszott. A közösség első zsinagógáját az 19. század első éveiben építette, 1843-ra egy újabbat emeltek, s majd ahogy az is szűkösnek bizonyult, egy új, nagy templomot terveztek. A legjobbat és a legszebbet akarták létrehozni, és felépítették Magyarország második, Európa negyedik legnagyobb zsinagógáját – mondta Kozma József.

A szegedi új zsinagóga Löw Immánuel rabbi iránymutatásával, Baumhorn Lipót tervei alapján 1903-ban készült el. A monumentális, 48,5 méter magas épület eklektikus, mór-szecessziós stílusú. Kupolája kívülről barokk stílusjegyeket idéz, belül az orgona feletti bordás kiképzés a gótikát, a karzattartó oszlopok a román stílust példázzák. A zsinagóga legszebb része a kupolabelső, amely a világot szimbolizálja. A kupoladob 24 oszlopa a nap 24 óráját, fölötte kék alapon a csipkebokor virágai a hitet jelképezik. Középütt a csillagos ég, a Dávid csillaggal, körülötte a nap kivilágítható sugarai koronázzák meg az égboltot. Az üvegkupola és valamennyi ólomüveg ablak Roth Miksa alkotása.

ITT TALÁLHATÓ AZ ELSŐ MAGYAR NYELVŰ FELIRAT ZSIDÓ TEMPLOMBAN

A gazdagon díszített oltárfal fölötti boltíven a Szeresd felebarátodat mint tenmagadat – és közbeékelve ennek héber megfelelője – idézet olvasható. Löw Immánuel munkássága nyomán annak idején ez volt az első magyar nyelvű felirat zsidó templomban. A szegedi Új Zsinagóga volt az első, ahol először hangzott el magyarul prédikáció, és itt kísérte először orgonaszó az istentiszteletet.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb