Közélet

Fű alatt óriási vendéglátós-csődhullám söpört végig Magyarországon, azonban a szegedi éttermek úgy fest, nem kérnek belőle

Komoly bezárási hullám futott végig a magyar vendéglátásban, ezt már a KSH adatai is alátámasztják. Mint kiderült, bő 10 év óta először 40 ezer alá csökkent a kereskedelmi vendéglátóhelyek (azaz pl. éttermek, büfék, kocsmák) száma az országban. A szállások is megsínylették a rezsiemelést, sokan a téli időszakban inkább ki sem nyitottak. Szegedre – első ránézésre – teljesen más tendencia van, a belvárosban az utóbbi hetekben sorra nyitottak az új éttermek.

2021 VÉGE ÓTA KÖZEL 1500 ÜZLET TŰNT EL

Amióta a jelenlegi módszertannal közlik az adatokat, nem volt még ilyen kevés kereskedelmi vendéglátóhely Magyarországon, 2010 óta 2022 végén először csökkent 40 ezer alá ez a szám – idézte a KSH adatait a Pénzcentrum.

2021 végéhez képest 1445 üzlet tűnt el a statisztikából, ami az összes kereskedelmi vendéglátóegység 3,5 százaléka. Az egy év alatt bezárt egységek 53,1 százaléka úgynevezett “italüzlet, kávézó, zenés-táncos szórakozóhely” volt, 42,3 százalék “étterem, büfé, gyorsétterem” kategóriába tartozott, a maradék pedig cukrászda volt.

A Pénmzcentrum szerint mindez azt jelenti, hogy egy év alatt a hazai éttermek, büfék mintegy 2,57 százaléka húzta le a rolót, a cukrászdák 1,67 százaléka tűnt el, míg italüzlet-kávézó-szórakozóhely kategóriában tavaly év végén 5,73 százalékkal működött kevesebb egység, mint egy évvel korábban.

22 SZÁZALÉKKAL NŐTT A FORGALMUK, DE KÖZBEN 26 SZÁZALÉKKAL DRÁGULTAK AZ ÉLELMISZER-ÁRAK

A vendéglátósok helyzetén az sem segített, hogy a KSH adatai szerint 2022-ben összességében 22,4 százalékkal volt magasabb a kereskedelmi egységek forgalma a tavalyinál. Eközben 2022-ben a fogyasztói árak átlagosan 14,5 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben a vendéglátó vállalkozások szempontjából hangsúlyos élelmiszerek drágultak, 26,0 százalékkal.

És erre jöttek még rá a megemelkedett rezsiköltségek.

SZEGED BELVÁROSÁBAN EGYELŐRE PONT A FORDÍTOTTJA ÉRZŐDIK

Bár a KSH számai sötét képet festenek, Szeged belvárosában úgy tűnik, a tavaly ősszel elindult bezárási hullám megállt, sőt, az utóbbi hetekben sorra nyitottak ki új vendéglátóegységeket.

  • A Kölcsey utcában a Propeller helyén egy újhullámos étterem, a Concept Bistro tárta ki kapuit,
  • velük szemben Flow néven táncos-zenés szórakozóhely indult,
  • az Oskola utcában pedig a két hónapja aranytányért szerző Vanilla Bistro kezdte meg működését.
  • A meglévő helyek is lendületesen pörögnek, a REÖK Cukrászda előtti sor ma délután egészen a Kölcsey utcai trafikig állt, de kerülve egyet a városban óriási élet volt a nemrég lovagrendet alapító Malátában és a Széchenyi téri Napfény Műterem teraszán is, szombatonként pedig telt házzal megy a Hungi Vigadó, szóval, ránézésre a Napfény Városában kitartanak a vendéglátóhelyek, sőt, a nehézségeket leszámítva köszönik, jól vannak.

A Szeged365-nek gyakran nyilatkozó, a helyzetükről beszámoló vendéglátósok nehézségként a megnövekedett rezsi – és alapanyagköltségeket jelölik meg, azonban a tavaly elindult bezárási hullám – amelynek egyik első és leghangsúlyosabb áldozata a Tiszavirág Hotel volt – úgy tűnik, egyelőre elmarad(t).

Grafikonok: Pénzcentrum

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb