Szegedi Arcok

Nem vitte el a Sándorfalváról Szegedre tartó busz a babakocsis anyukát, mert mozgáskorlátozott volt a járművön – válaszolt a Volánbusz, azonnal vizsgálatot indítottak

“Ma konkrétan itt hagyott minket a buszsofőr, mert mozgássérült volt a buszon” – írta a Szegeden láttam csoportban az egyik tag, aki arra volt kíváncsi, hogy pontosan hol tudna még panaszt tenni. A történetet szerdán írtuk meg elsőként, akkor arra is fény derült, hogy az anyuka végül a megállóban maradt a kisbabájával, és emiatt lekésték az orvosi vizsgálatot is. Érdeklődtünk az ügy kapcsán a Volánbusznál is, mint kiderült, vizsgálatot indítottak.

Szerdán került fel a Szegeden láttam csoportba egy történet, amelyet egy kisbabás anyuka osztotta meg. Mint írta: “Ma konkrétan itt hagyott minket a buszsofőr, mert mozgássérült volt a buszon (Sándorfalva-Szeged). Hozzáteszem, egy szóval sem kérdezte meg esetleg, hogy te marha, össze akarod-e csukni a babakocsit? Vagy, bármi! Még be sem állt a buszmegállóba, már intett a fejével, hogy nem visz el. Betelefonáltunk a központba és mondták, hogy tegyünk panaszt, hisz 1 mozgássérültet és 1 babakocsist köteles elvinni! (..) Kisfiam egyik olyan vizsgálata maradt el emiatt, ami komoly egészségügyi gondot is jelenthet neki.”

VIZSGÁLATOT INDÍTOTTAK

A történetet olvasva felkerestük a Volánbuszt, és megkérdeztük, hogy a bejelentés alapján kivizsgálják-e az esetet, valamint, hogy a szabályzatban valóban az áll-e, hogy amennyiben egy babakocsis, illetve kerekesszékes már tartózkodik a buszon, abban az esetben csak simán otthagyják a várakozót a megállóban. Válaszlevelükben azt írták, hogy a beérkezett panasz kapcsán azonnal vizsgálatot indítottak, amely még folyamatban van, így az eredményről a későbbiekben ígértek értesítést.

AZ UTAZÁS ELŐTT ÉRDEMES ÉRDEKLŐDNI

Azt azonban hozzátették, hogy a kisgyerekekkel történő utazást illetően a legfontosabb tudnivalók a honlapjukon fellelhetők ITT, az üzletszabályzatuk pedig ITT található. Mint tovább kiemelték: “általános szabályként elmondható, hogy az egyes autóbuszok fedélzetén egyszerre egy babakocsi (vagy egy kerekesszék) szállítható az erre kijelölt helyen rögzítve, s nem minden helyközi járatokat végző, alacsonypadlós járműnek van csomagtere, ahová szükség esetén a babakocsit összecsukva el lehet rakni.” Éppen ezért a kellemetlenségek elkerülése érdekében azt javasolják, hogy a gyermekkocsival utazók még az utazás előtt érdeklődjenek az érintett járatot végző autóbusz kialakításáról, a gyermekkocsi nyitott állapotban való szállításának lehetőségéről és feltételeiről az autóbusz-állomásaik telefonszámán.

A SZABÁLYZAT SZERINT CSAK AKKOR LEHET BABAKOCSIT FELVINNI, HA A KIJELÖLT HELY RENDELKEZÉSRE ÁLL

A szabályzat szerint egyébként a gyermekkocsiban a kisgyermek csak a kocsi rögzített állapotában és a gyermek bekötése esetén szállítható, amennyiben az autóbuszon a gyermekkocsi elhelyezésére kijelölt hely áll rendelkezésre. Gyermekkocsi (akár nyitott, akár összecsukott állapotában) továbbá csak akkor vihető kézipoggyászként az autóbusz utasterébe, ha ott úgy elhelyezhető, hogy az utasok autóbuszon belüli szükséges mozgását nem gátolja, elmozdulás ellen biztosítható és az utasok testi épségében, ruházatában, poggyászaikban, az autóbuszban és annak felszerelési tárgyaiban kárt vagy szennyeződést nem okozhat. A gyermekkocsit az autóbuszban elsősorban a kerekesszék szállítására kijelölt helyen kell elhelyezni és elmozdulás ellen rögzíteni.

Az, hogy az anyuka és a kisbabája jogosan, vagy jogtalanul maradt a megállóban egyelőre talány, hiszen valószínűleg a kijelölt hely már foglalt volt, viszont elég kellemetlen egy kisbabával hoppon maradni egy kiszolgáltatott helyzetben. A Volánbusz egyébként:

a kellemetlenségért az utas szíves elnézését kéri!

Januárban is volt egyébként hasonló eset, csak Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb