Szegedi Arcok

Szegedi szerző-illusztrátor páros nyerte a Szép Magyar Könyv verseny különdíját

Szegedi szerző-illusztrátor párosként Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla, Frida és Gubanc Budapesten című könyve nyerte el idén a 2023-as Szép Magyar Könyv verseny főpolgármesteri különdíját – tudtuk meg az egyik díjazottól, Trogmayer Évától.

Idén 66 kiadó vett részt a Szép Magyar Könyv versenyen nyolc kategóriában, összesen 135 kötettel. Orosz Márton művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke felidézte, hogy a díjak odaítéléséről ezúttal is az MKKE által felkért szakmai zsűri döntött – derült ki a május 30-án tartott sajtótájékoztatón.

SZÁMOS DÍJAZOTT LETT

Mint megtudtuk, könyvsorozat kategóriában a díjat a Manó Könyvek Új Kedvencek sorozata, szépirodalom kategóriában pedig a Tea Kiadó Mysterium dell’ arték s egy fekete daljáték című kötete kapta. Mindezek mellett:

  • Gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriában a Kerek élet fája című kötet (Lampion Könyvek), míg az ismeretterjesztő művek között a Városháza Kiadó Nagykörút című kiadványa lett a győztes.
  • A Terc Szakkönyvkiadó a szakkönyv kategória első helyét szerezte meg A Miskolci Építész Műhely című kötetével; a legszebb múzeumi művészeti könyvnek A Magyar Pavilon a Velencei Biennálén című kiadványt (Ludwig Múzeum) választotta a zsűri. A Ludwig Múzeum még egy elismerést érdemelt ki: a (Script:Abstract): Frey úr ír című kötetért a Tamás László-díjjal jutalmazták.
  • Művészeti könyvek kategóriában az Equibrilyum Kiadó nyert LUGO Graffiti. Read the Signs című albumával, míg a Szépművészeti Múzeum Hantai, Klee és más absztrakciók című katalógusáért kapott különdíjat.
  • Az illusztrációkat elismerő kategóriában megosztva érdemelte ki az első díjat a Hol készül a művészet? című művészettörténeti böngésző (Csimota Kiadó) és a Ki korán kel… szólások és közmondások a pénzről című kötet (Pallasz Athéné Könyvkiadó).
  • A köztársasági elnök különdíját a Tortoma Kiadó Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből című kiadványa, a miniszterelnök különdíját pedig a Méry Ratio Kiadó és a Pro Minoritate Alapítvány Matl Péterről szóló albuma kapta.

A főpolgármester különdíjával a HVG Könyvek Frida és Gubanc Budapesten című, szegediek által szerzett ifjúsági könyvét, a Magyar Tudományos Akadémia különdíjával a Bellibro Kiadó Tabán – fényképek, történetek című albumát, míg a Magyar Művészeti Akadémia különdíjával a HAP Tervezőiroda Kft. A rózsaszín Zsolnay című kiadványát ismerték el. A Szép Magyar Könyv verseny díjait az Ünnepi Könyvhét június 8-i megnyitóján adják át.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb