Mindenmás

Több tízezer ember tüntetett Belgrádban, már ötödik alkalommal, hogy kifejezzék ellenérzésüket az erőszak ellen

Az erőszak és a kormány erőszakos kommunikációja ellen tüntettek több tízezren Belgrádban szombaton, a májusban történt lövöldözéses tragédiák után. Az emberek követelik a kormány felelősségre vonását.

Immáron ötödik alkalommal tüntettek az emberek Belgrádban, hogy kifejezzék ellenérzésüket az erőszak és a kormány erőszakos kommunikációja ellen – közölte a G4Media.ro. A demonstrációk hátterében a májusi szerbiai lövöldözések állnak. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, május harmadikán egy 13 éves fiú kezdett lövöldözni egy belgrádi általános iskolában, megölte nyolc társát és az iskolaőrt, egy tanárt és még hat diákot megsebesítve. A brutális támadás másnapján pedig egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, további tizennégyet pedig megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon. A tüntetésről videó is készült, mutatjuk:

TÖBB TÍZEZER EMBER VONULT UTCÁRA BELGRÁDBAN

A lövöldözések hatására Szerbiában már többször utcára mentek az emberek, a tüntetők azt akarják, hogy a kormány vonja vissza az erőszakos tartalmakat sugárzó televíziós csatornák műsorszórási engedélyét, és tiltsa be a kormánypárti újságokat. A tüntetések azóta sem csillapodnak, hetente vonulnak az utcára az emberek Belgrádban, szombaton több tízezer ember skandálta, hogy ,,Vucic takarodj!” – írja az Index.

A Szabad Magyar Szó tudósítása szerint a korábbi békés tüntetésekkel szemben már többen is felszólaltak a rendezvényen. Mint mondták, az első gyilkosság óta már eltelt egy hónap, ezért már nem elég a felvonulás.

Azért sétálunk, hogy kiderítsük, ki a felelős a tragédiákért, amelyek Szabadkától Koszovóig elárasztanak bennünket. Hadd magyarázzam meg, hogy a hatalom megértse: mi azt akarjuk, hogy megvédjék a gyerekeinket, követeljük a felelősök felelősségre vonását. Ha a nemzeti frekvenciából dől az erőszak, mi követeljük, hogy azt a REM (a szerbiai Elektronikus Médiumokat Szabályozó Testület) kezelje

mondta Ivan Ivanovics szerb humorista.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb