Szegedi Arcok

Dél-Amerika sem maradhat ki a gyarapodásból: guanakó és alpaka csikó is született a Szegedi Vadasparkban

Az új kis jövevények, a zerge- és tevecsikó mellett guanakó és alpaka csikó is született a Szegedi Vadasparkban. Évről-évre beszámolnak csikók érkezéséről, bár a guanakók 2020-ig több, mint 10 évig nem örvendeztettek meg minket utódokkal Szegeden -, és általában ha elindul a „csikósodás” valakinél, akkor várható, hogy rövidesen a többieknél is érkezik utód. Így volt ez idén is, ahol előbb egy guanakó, majd egy alpaka csikó látta meg a napvilágot.

Tavaly épp a guanakóknál indult meg a tavaszi vadasparki baby boom, most egy kicsit később, május végén érkezett az új kis kanca. Ezen felbuzdulva a napokban a szembe szomszédoknál, az alpakáknál egy fekete-fehér csikócsődörrel bővült az amúgy is népes alpaka csapat.

Ez utóbbit az egyik kollégának sikerült lencsevégre kapnia, így a kis teve mellett egy másik teveféle is úgymond felügyelet mellett születhetett.

A Vadaspark beszámolója szerint a látogatók már meg is tekinthetik őket a kifutójukban, hiszen anyjuk gondosan neveli őket, nem volt szükség gondozói beavatkozásra.

ÉSZAK-AMERIKÁBÓL TERJEDTEK EL A TEVEFÉLÉK

Az intézmény megjegyzi, hogy kevesen tudják, hogy a tevefélék Észak-Amerikából – ahonnan mára sajnos teljesen eltűntek – terjedtek el az Óvilágban és Dél-Amerikában. Valamennyi teveféle közös jellemzője, hogy rendkívül jól tűrik a szárazságot, hosszú ideig kibírják víz nélkül, és a legsilányabb minőségű élelmen is túlélnek. Kiváló minőségű szőrüknek köszönhetően a szélsőséges hideget és meleget egyaránt jól viselik. Az állatvilág legértékesebb szőrével épp a vikunyák rendelkeznek, ami sajnos majdnem a kipusztításukat okozta. Ma már az aktív védelemnek köszönhetően biztosított a fennmaradásuk.

A vikunyából háziasított alpakák szőre is kiváló minőségű, és egyre elterjedtebb háziállat Európában is. A hozzájuk képest nagyobb termetű guanakó a láma őse. A guanakó a magashegységi viszonyokhoz, az oxigénhiányos levegőhöz alkalmazkodott, egységnyi vérben a vörösvértest-száma négyszerese az emberének. A szőre is kiváló minőségű. Belőle háziasították a lámát, a legnagyobb termetű Dél-Amerikában háziasított állatot. Szegeden a guanakók a tengerimalac rokonaival, a nagy marákkal élnek társas kifutójukban, így a kis csődör rágcsáló lakótársakkal is ismerkedhet.

Legutóbb a látogatók előtt született a tevecsapat legkisebb lakója, és egy kis zerge is a Szegedi Vadasparkban. Ezekről itt írtunk:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb