Kikapcs

Napi cukiság: guanakócsikó született a Szegedi Vadasparkban

A nap legcukibb híre már be is futott: guanakócsikó született a Szegedi Vadasparkban. Az intézmény közleménye szerint a jövevény szépen fejlődik, a látogatók is megfigyelhetik a tágas kifutóban, melyet a nagy marákkal osztanak meg a dél-amerikai tevefélék.

Március elsején látta meg a napvilágot a vadaspark első tavaszi szülötte, egy guanakócsikó. A pár éve összeállt guanakócsapat minden évben egy-egy utóddal bővül. A szegedi állatkertben mind a négy dél-amerikai teveféle megtekinthető. A két vadon élő faj, a veszélyeztetett vikunya és a testesebb guanakó mellett azok háziasított formáival, az alpakával, illetve a lámával is találkozhatnak azok, akik körbesétálnak a vadaspark dél-amerikai részlegén.

EBBEN AZ ÉVBEN SZEGED LESZ AZ OTTHONA

A tevefélék őshazája Észak-Amerika – ahol ma már nem élnek -, onnan terjedtek el Dél-Amerikában és Ázsiában, majd végül Észak-Afrikában is. Az összes fajukra jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, silány növényi táplálékkal, kevés vízzel is beérik. A guanakók sem kivételek, Dél-Peru, Chile, Argentína és Nyugat-Paraguay mérsékelt övi füves pusztáin, sivatagjaiban és az Andok vonulatai között élnek, akár az 5 ezer méteres tengerszint fölötti magasságban is. Fűfélékkel és más növényekkel táplálkoznak. A Szegeden született hím guanakót a látogatók is megleshetik a pampa kifutóban. Hosszabb távon ugyan másik állatkertbe kerül, de ebben az évben még a Szegedi Vadaspark lesz az otthona.

Fotók, forrás: Szegedi Vadaspark Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb