Közélet

Rekordot döntött a kakaó világpiaci ára, zord idők várnak a szegedi Gombóc Artúrokra

Pénteken rekordot döntött a kakaó világpiaci ára, 2016. májusa óta nem volt olyan drága, mint most: tonnánként 3160 dollárba kerül. Mivel a csokoládé legfontosabb alapanyaga iránti kereslet megelőzi a kínálatot, a piaci elemzők szerint tovább emelkedhet az elmúlt egy évben egyébként is 14 százalékkal drágult édesség ára.

„A kakaópiacon figyelemre méltó árnövekedést tapasztaltunk. A kakaó vésztartalékai várhatóan szokatlanul alacsony szintre csökkennek” – mondta a CNBC-nek Sergey Chetvertakov, az S&P Global Commodity Insights vezető kutatási elemzője az NBC News szerint. Az Index által fordított interjúban Chetvertakov hozzátette, hogy az El Niño időjárási jelenség miatt az előrejelzések szerint az átlagosnál kevesebb csapadék hullhat Nyugat-Afrikában, ahol nagyon sok kakaót termesztenek:

Elefántcsontpart és Ghána adja a világ kakaótermelésének több mint 60 százalékát.

A VÁSÁRLÓKRA HÁRÍTJÁK AZ ÁREMELKEDÉST

Chetvertakov azt jósolta, hogy a kakaópiacot a következő szezonban újabb hiány sújthatja. Ez pedig azt jelenti, hogy a kakaó határidős jegyzései tovább emelkedhetnek, és becslése szerint akár 3600 dollárra is nőhetnek tonnánként.

„Úgy vélem, hogy a fogyasztóknak fel kell készülniük a magasabb csokoládéárakra, mivel a csokoládétermelők kénytelenek a magasabb termelési költségeket a fogyasztókra hárítani”

– jegyezte meg a szakértő.

Mint a lap megjegyezte, egyelőre nem világos, hogy a folyamat hogyan érinti a magyar vásárlókat, de az szinte biztosra vehető, hogy idővel a hazai boltokban is drágul majd a csokoládé.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb