Szegedi Arcok

Az önkormányzatnál még a Jedi Tanács is gyorsabban hoz döntéseket, ezért hamarosan újabb Jedi és Yoda figurák jelenhetnek meg Szegeden

“Februárban megkíséreltük több alkalommal is felhívni a figyelmet a balesetveszélyes oszlopokra a Petőfi Sándor sugárút menti bicikliútnál Jedik segítségével, ám rendőrt hívtak ránk. Az eljárásból ugyan nem lett semmi, azonban az oszlopok is a helyükön maradtak, így bejelentettük a problémát az önkormányzatnak, emellett részletes megoldási javaslatot is tettünk” – írta szerdai közleményében a szegedi MKKP, ahol azt is hozzátették, hogy mindennek már két hónapja, ám választ azóta sem kaptak.

Mint kiemelték, az önkormányzatnál még a Jedi Tanács is gyorsabban hoz döntéseket, így hamarosan újabb Jediket rendelnek ki az útszakaszra. A szegedi MKKP mellékelte az önkormányzatnak küldött levelét is, amelyben tételesen leírják a kifogásolt oszlopok körüli problémát, és az azokra javasolt megoldásokat.

A MŰSZAKI ELŐÍRÁSOKNAK NEM FELELNEK MEG AZ OSZLOPOK

A dokumentumban kiemelték, hogy a Petőfi Sándor sugárúttal párhuzamosan haladó kétirányú kerékpárút Moszkvai körút és Faragó utca közötti szakaszára január folyamán összesen 16 forgalomkorlátozó oszlopot helyeztek el. “Az oszlopok feltehetően abból a célból kerültek ki, hogy megakadályozzák az autósok szabálytalan parkolását, illetve, hogy a belső parkolókra, kocsibeállókra történő kanyarodás során ne hordják fel a sarat a Petőfi Sándor sugárútra. Mindazonáltal a kerékpárútra kihelyezett oszlopok elhelyezése rendkívül szerencsétlenre sikerült, mivel azokat a két méter épített szélességű aszfaltfelületre helyezték el csavarokkal, azaz belelógnak az űrszelvénybe” – hangsúlyozták, majd hozzátették, hogy ez így a kerékpárforgalmi létesítményekre vonatkozó műszaki előírásoknak nem felel meg.

ÉJSZAKA KIFEJEZETTEN BALESETVESZÉLYESEK

Az MKKP szerint az oszlopok napközben is akadályozzák a forgalmat, kellemetlenséget okoznak az ott elhaladó bicikliseknek, sötétedéskor valamit éjszaka pedig kifejezetten balesetveszélyesek, amint arra a Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete is felhívta a figyelmet. „Ezek (oszlopok) ugyanis benne vannak az úgynevezett űrszelvényben, vagyis ahol elvileg semmi nem lehetne. A magas fizikai akadályoktól a bringások tartanak, és messzebb húzódnak tőlük, azonban ott már a szemből jövők vannak, akik szintén elhúzódnak a karóktól.”

Habár elhelyezésre kerültek az oszlopokon apróbb fényvisszaverő matricák, ám ezek nem bizonyultak kellőképp hatásosnak és több személyes bejelentés is érkezett hozzájuk arról, hogy emberek nekiütköztek az oszlopoknak, súrlódtak velük (még nappal is). Pontosan ezért festett az MKKP szegedi szervezete 2023.01.28-án egy Yoda figurát az egyik oszlophoz, majd ennek hatására a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai az oszlopok aljához sárga félköröket fújtak fel, ám a szegedi párt szerint mivel ez közönséges sárga festékkel valósult meg, így továbbra is balesetveszélyesek az oszlopok, emellett indokolatlan forgalomkorlátozó funkciójuk is megmaradt.

TÁVOLÍTSÁK EL AZ OSZLOPOKAT, VAGY FOKOZZÁK A LÁTHATÓSÁGOT

Az MKKP természetesen javaslatokat is tett az önkormányzatnak a probléma orvoslására. Az első, hogy egyszerűen távolítsák el a problémás oszlopokat és helyette helyezzenek ki sima, fából készült oszlopokat a bicikliút épített szélességétől 0,35 m-re mindkét oldalon. A második javaslat pedig az volt, hogy fokozzák a láthatóságát a kihelyezett oszlopoknak.

“A megvalósítás során az oszlop felületére egy nagyhatékonyságú víz- és UV-álló fényvisszaverő fóliát (ORAFOL Reflective Film RA2, B, 210 micron) helyeznénk el, amely napközben nem tér el jelentősen a többi oszlop kinézetétől. Ezzel párhuzamosan az oszlop alatti aszfaltfelületre a STAR WARS szériából ismert népszerű karaktereket fújnánk fel” – tették hozzá. Az is kiderült, hogy terv már van: Ahsoka Tano és Qui-Gon Jinn kerülne még felfestésre Szegeden és Yodát is fújnának a József Attila sugárúton az út közepén található oszlophoz.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb