Kikapcs

Irodalom, három keréken és három országban – Szegeden idén július 13. és 16. között kalandozhatunk a Tricikli Fesztivállal

Három évvel ezelőtt két szegedi közösségszervező kitalálta, hogy mozgó irodalmi fesztivált indít az olvasás és kerékpározás szerelmeseinek “nyeregben, aki olvas” felkiáltással. Az akkor megalapított Tricikli Fesztivált mára Szegeden kívül a vajdasági Magyarkanizsán és az erdélyi Sepsiszentgyörgyön is megrendezik. Idén július 13. és 16. között kalandozhatunk a fesztivállal Szegeden – közölték szerkesztőségünkkel a szervezők.

Amikor 2021-ben Szegeden először kezdték el párhuzamosan forgatni a bringakormányt és a kortárs irodalom kiadványait, még a szervezők sem tudták, hogy hová fog kifutni az eredetileg három közösségi tér kollaborációjából építkező kisfesztivál. Annyit tudtak, hogy szeretnének új irányt szabni a berögzött kulturális erővonalaknak, és egymást követő programokkal hangsúlyozni a civilek módjára napi szinten együttműködő kulturális helyszínek profilját – írták.

MOZGÓ MŰVÉSZETI FESZTIVÁL HÁROM ORSZÁGBAN

Mint tovább kiemelték, ezek a helyek kezdetben a MASZK Egyesület által fenntartott Megálló Közösségi Ház, a Grand Café és a Jazz Kocsma voltak, amelyek a Tricikli Fesztivál szegedi alapítóhelyszíneiként és a Szabad Terek hálózatának tagjaiként azóta is fő pillérei a kezdeményezésnek. A fesztivál nevében is rejlő hármasság azonban nemcsak a három szervezet által kitalált mozgó rendezvénysorozatra olvasható rá, 2022 óta ugyanis két határon túli város, a vajdasági Magyarkanizsa és az erdélyi Sepsiszentgyörgy csatlakozásával újabb értelmet nyert a Tricikli Fesztivál név: a körülbelül 12 tagból álló szervezősstáb nyaranta három ország három városában szervezi meg a formátumát tekintve azonos, helyszíni adottságait és közösségeit tekintve mégis különböző, mozgó művészeti fesztivált. A szervezők a részletes programot is közölték, településekre lebontva.

MAGYARKANIZSA

Magyarkanizsát északkelet felől a júniusra lomha óriássá szelídülő Tisza folyó, délnyugati irányból pedig a Járásnak nevezett szikes ősgyep határolja. Ez a városka, melynek földjét kisebb-nagyobb megszakításokkal a bronzkor óta lakják, számos nagyszerű művész kifogyhatatlan ihletője. A por és a vízpára, az agyag, a napégette fű és a sár a róla, belőle, hozzá szóló-íródó művek anyaga és tárgya egyszerre. Ez a táj mintha öröktől való volna, s az örökkévalóságnak lenne címezve. A házak, az utcák, az udvarok hozzá képest csak pasztelles, óvatos állítások.

Tereit faggatják az alkotók, és e terek fogadják be másodjára is a Tricikli Fesztivál bibliofil biciklistáit, ezúttal a művészetek kölcsönhatása jegyében. Megnyílik előttünk a világhírű táncos, képzőművész és koreográfus, Nagy József udvarháza, feltárul a Sagmeister Borászat titkokat és szerémi borokat rejtő kertje, vendégül látja őket a túlparti Törökkanizsa Kulturális Zónája, s miközben a Nap lassan lebukik az ártéri erdők mögé, Ábrahám Máté csellójának hangjait viszi magával a szőke folyó. Június 17-én mások mellett Kanizsára érkezik Danyi Zoltán, a rózsakertész, a szegedről induló irodalmi karaván utasaként vendégeskedik náluk Szilasi László és Gyukics Gábor, akik Mezei Szilárddal együtt a jazzköltészet mélyére invitálják a közönséget. Udvarában látja vendégül a bicikliző társaságot Nagy József és Darida Veronika, rendkívüli tárlatvezetést tart kiállításán Szalma Zsóka festőművész, a Híd folyóirat szerkesztősége bemutatja a lap legfrissebb számait, és készülő műveiről vall a költő, Benedek Miklós. A koranyár tégelyében olvad össze irodalom és képzőművészet, a zene és a bor, a forró aszfalt, a hűsítő víz és a júniusi éjszaka megnyugtató békabrekegése.

SEPSISZENTGYÖRGY

Sepsiszentgyörgyön él egy különös típusú lény, aki néha kuckójába visszavonulva, könyveit lapozgatva, nyugalomban, csendben tölti napjait, de amikor kerékpárjával elindul a városba, egyből nyüzsgő és éber állapotba kerül, hisz tülkölő autók között kell szlalomoznia. De ez valahogy soha sem zavarja. Megszokta, vagy csak jobb híján ebben éldegél. Ez a típusú lény az, aki esténként a kocsmaasztalnál, délutánonként az Olt partján ücsörögve mesél a körülötte lévőknek a kedvenc olvasmányairól, az új meglátásairól, elképzeléseiről. No és természetesen egyik közkedvelt megjelenési helye a Tricikli Fesztivál. Ő a leggyakorlottabb kerékpározó minden résztvevő közül, és ő a legkíváncsibb is. A gyerekek között még sok ilyen típus van. Ők a Tricikli Fesztiválon részt vehetnek a Tekergő meseösvény által tartott interaktív meseprogramon, egy interaktív bábfoglalkozáson, és a gyereksarokban festhetik színesre a világot. 

A fesztivál meghívottai erdélyi szerzők, akik különleges felállásban, különleges környezetben találkozhatnak most egymással. Sepsiszentgyörgyre látogat és a Cigarettagyár udvarán a női irodalomról társalog majd Borcsa Imola, Sánta Miriam, Mărcuțiu-Rácz Dóra, a műfordítás rejtelmeiről beszélget Jankó-Szép Yvette és Varga P. Ildikó, a BorBrigád ad otthont a borkóstolóval összekötött felolvasásnak, ahol Nagy Zalán, Sztercey Szabolcs, André Ferenc verseinek hangulata csurran-cseppen a bor mellett a pohárba, majd a Beatwándor audiovizuális költészete, amelynek része a többnyelvűség, a vers, a slam poetry, a spoken word, az erőteljes vizualitás, zajok és daltöredékek variálása tölti be a Szimpla Kert zegzugait. A vasárnap a műhelyfoglalkozásoké, ahol lino, slam és kreatív írás workshopok mellett, Isztojka Máté által a cigány népmesékkel ismerkedhet meg a különös lény. 

SZEGED

Szegeden virágzik a bringás közlekedés kultúrája, ami nem csoda, hiszen más városokhoz képest egész jó kerékpárút-hálózattal rendelkezik. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy a fesztiválszervezők lábbal hajtós megoldásokban gondolkodtak, amikor a különböző városrészeken fekvő közösségi terek közötti átjárhatóságot kellett megteremteniük. A Tricikli Fesztivál alapításának évében három, a rákövetkező évben pedig már hét helyszínen hirdették a testi és szellemi egyensúly, valamint a fenntartható közlekedés és kultúra fontosságát, miközben persze gond nélkül bevallják, hogy balansz ide vagy oda, a fiatalok számára ez a fesztivál irodalmi kocsmatúrának is kiváló. 

Szegeden idén július 13. és 16. között pattanhatnak nyeregbe a látogatók, és olyan meghívottakkal találkozhatnak, mint például Visky András, Krusovszky Dénes, Gimesi Dóra, Kiss Tibor Noé, Sirokai Mátyás, Cserne Klára, a pécsi Drukker nyomdaműhely alkotói vagy a Qiyan zenekar. Míg az interaktív gyerekprogramokról a Kövér Béla Bábszínház, a fenntartható jövőbe tekintő workshopokról a közösségi kerttel is rendelkező Megálló Közösségi Ház, a legújabb kiadványokra koncentráló irodalmi bemutatókról pedig a Somogyi-könyvtár, Grand Café és Jazz Kocsma hármas tengelye gondoskodik, addig a képzőművészet iránt érdeklődőket a több kiállítási felülettel is bíró Agárúr, a specialty kávé és civil kurázsi szerelmeseit a Kék Elefánt várja majd a fesztivál négy napján. 

Ezt persze manapság szinte minden magára valamit is adó összművészeti fesztivál tudja. Az ördög a részletekben lakik. Az olyan hóbortos ötletekben, mint mondjuk egy félmeztelen író-olvasó találkozó a strandon, egy dedikációs pult a városi piac gyümölcsárusai között, vagy egy installáció, amelybe belepillantva egy vers elevenedik meg a szemlélő előtt. A felsoroltak természetesen meg is valósulnak Szegeden, ahol idén már harmadjára ígérik a szervezők, hogy úgy juttatnak el mindenkit egyik programról a másikra, hogy közben sem a kerék, sem a hangulat nem lesz lapos. 

A Tricikli Fesztivál 2023-as dátumai:

  • Magyarkanizsa – június 17.
  • Sepsiszentgyörgy – július 1-2.
  • Szeged – július 13-16.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb