Közélet

Döntött a közgyűlés, eladnak két óvodát Szegeden

Mint megírtuk, a képviselő-testület még februárban döntött arról hogy a szülők tiltakozása ellenére a gyermeklétszám csökkenése miatt a város 45 tagóvodája közül négyet bezárnak a következő tanévtől. Mint kiderült, ezzel nem lett vége az óvodák körüli mizériának Szegeden, most pályázatot írnak ki a Bem, és a Szél utcai intézmények eladására, amit a pénteki közgyűlésen el is fogadtak a képviselők.

Tizenöt napirendi pont volt a pénteken reggel 9-kor startoló közgyűlésen. Itt döntöttek arról, hogy eladják a Bem és a Szél utcai óvodákat is Szegeden, sőt, az odesszai Máltai Szeretetszolgálat épületét is értékesíti az önkormányzat. Utóbbi egyébként a Bajai út 13. szám alatti önkormányzati tulajdonú ingatlanban folytatja a szociális tevékenységét december 31-től. Erről itt írtunk:

AZ EGYIK ÓVODÁT 120, A MÁSIKAT 145 MILLIÓÉRT ADJÁK EL

A gazdasági alpolgármester által, a közgyűlés által elfogadott előterjesztésben az áll, hogy pályázatot írnak ki a Bem és a Szél utcai intézmények eladására. 2023. július 31. napjától elvonják az intézményeket az SZMJV Önkormányzata Óvodák Igazgatósága vagyonkezeléséből és 2023. augusztus 01. napjától az IKV Zrt. hasznosításába adják. A Szél u. 3. sz. alatti ingatlan esetén zártkörű, a Bem u. 3. sz. alatti ingatlan vonatkozásában nyílt pályázati eljárás kerül majd lefolytatásra. Az egyiket 120, a másikat 145 millió forintért adják tovább. Azt is kiemelték az előterjesztésben, hogy a zártkörű pályázat benyújtására olyan jogi személy lesz jogosult, aki köznevelési feladatot kíván az ingatlanban ellátni.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármester a hét elején azt nyilatkozta, hogy csökkent az intézmények kihasználtsága, ezért az önkormányzatnak optimalizálnia kell a rendszert a beiratkozó gyerekek létszámától függően. Hozzátette, az új tulajdonosnak is olyan intézményt kell létesítenie az épületekben, amelyek az oktatást szolgálják.

JOÓB MÁRTON SZERINT MÁSHOL ÓVODÁKAT ÉPÍTENEK, SZEGEDEN BEZÁRNAK

A közgyűlésen többen is felszólaltak az oktatási intézményeket érintő napirendi pontnál. Chovanecz Kata szerint a Bem utcai intézménynek alacsony volt a rezsiköltsége, valamint azt is kifogásolta, hogy jóval az értéke alatt adják el az ingatlant.

Joób Márton úgy fogalmazott, hogy: “amikor óvodát adunk el, azzal beletörődünk abba, hogy csökken a gyerekszám, nincs mit tenni. Lemondunk annak a lehetőségéről is, hogy újra gyerekek töltsék meg ezen óvodák udvarát. Becsülöm azt, hogy felújítottuk Uniós pénzből néhány óvodát, de míg máshol új óvodákat építenek, Szeged óvodákat zár be.” Haág Zalán szerint 20 évig működhetett volna a Bem utcai óvoda a napvitorlák árából.

Botka László a témában azt vázolta, hogy kevesebb a gyermek. Mint mondta, sok olyan szülő van, aki beíratja a gyereket az óvodába, de az nem kezdi meg az évet szeptemberben. A napirendi pontot végül elfogadták a képviselők, így eladásra kerül a Bem, illetve a Szél utcai óvoda Szegeden.

A CSEREPES SOR IS TERÍTÉKRE KERÜLT

Elfogadták továbbá a 2021 elején bezárt, majd később értékesített Cserepes sori piac és a szomszédos egykori szükséglakásoknak helyet adó terület új építési szabályait. A telkek településközpont besorolást kapnak, beépíthetőségük – a korábbi 75, illetve 40 százalékról – 30 százalékra csökken, a zöldterület aránya pedig 40 százalékra nő. A Fidesz és a KDNP képviselői hangsúlyozták, évekkel ezelőtt jelezték már, hogy az önkormányzat befektetői érdekeket kiszolgálva zárja be a piacot, majd értékesítette annak területét. Most a szabályozást alakítják át, és miközben lakópark épül, elmaradnak az ehhez szükséges útfejlesztések.

KÖLTSÉGVETÉS MÓDOSÍTÁS

Határozat született arról is, hogy az M43-as és az 5-ös út csomópontjának közelében, a korábban a Pick Szeged Zrt. új üzemének kialakítására szánt 100 hektáros terület szomszédságában új, 200 hektáros ipari parkot alakítanak ki. Módosították mindemellett a költségvetést; 316,9 millió forinttal növelték a Szegedi Nemzeti Színház, 24,6 millió forinttal pedig a Kövér Béla Bábszínház önkormányzati támogatását. Az út- és járdafelújításra szánt alapot egyről kétmilliárd forintra emelték. Plusz egymilliárd forint jut utakra és járdákra Szegeden, az Eszperantó utcai Senior Center energetikai korszerűsítése is megvalósul, buszmegállók létesülnek, és újulnak meg, illetve 350 kerékpártámaszt helyeznek ki mintegy 30 helyszínen. Sikaláné Sánta Ildikót egyhangúlag választották meg újabb öt évre a Somogyi-könyvtár igazgatójának.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb