Közélet

Megjelent a friss Magyar Közlöny: így lesz vége az árstopnak

A Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg a kormányrendelet módosítása, ami kivezeti az élelmiszer-árstopot, igaz, nem teljesen. Augusztusban és szeptemberben is kötelező akciózás vár a boltokra a rögzített árú termékek esetében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter június 22-én jelentette be, hogy augusztus elsején megszűnik az árstop. Gulyás szerint egyszámjegyű infláció lesz Magyarországon az év végére, akár már decemberben. A miniszter akkor felidézte, hogy működik a kötelező akciózás az áruházakban, működik az online árfigyelőrendszer és augusztustól már hideg élelmiszereket is lehet SZÉP-kártyával vásárolni, tehát kivezetik az árstopot.

NEM TELJESEN VEZETIK KI AZONNAL A RÖGZÍTETT ÁRAKAT

Június 29-én este meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben, amely tartalmazza az árstop kivezetésének részleteit, vagyis az élelmiszerárstop hatálya július 31-ig szól. A dokumentumból kiderül, egy termékfajtán belül adott termék beszállító által számlázott bruttó átadási ára jelenti a beszerzési árat, amelyből a jövőben számolni kell. Amennyiben egy termékhez kapcsolódóan több beszerzési ár áll rendelkezésre, akkor a készlethez kapcsolódó adott napi átlagos súlyozott bruttó átadási árat kell figyelembe venni.

Az Index szerint emellett igaznak bizonyult az a feltételezés, hogy nem teljesen vezetik ki azonnal a rögzített árakat, ugyanis a rendeletben szerepel, hogy augusztusban és szeptemberben legalább két, eddig árstopos terméket legalább tizenöt százalékkal olcsóbban kell adniuk a boltoknak. Továbbá az is kiderült, hogy a korábbi hatósági áras termékfajták termékei vonatkozásában 2023. augusztus 1. napja és 2023. szeptember 30. napja között a kereskedő által alkalmazandó bruttó kiskereskedelmi ár a beszerzési árnál nem lehet magasabb.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb