Közélet

Újabb uniós támogatásból zárják ki az alapítványi fenntartású egyetemeket

A folyamatban lévő négyéves együttműködésekből is azonnali hatállyal rakják ki a magyarokat. Az Erasmus és Horizont után a COST Akció pályázatok is mehetnek a levesbe az alapítványi egyetemeken – írja a Twitteren Kemenesi Gábor virológus, a pécsi egyetem adjunktusa.

A hvg.hu azt írja, hogy a COST (Európai együttműködés a tudományos és műszaki kutatások területén) egy ötven éve működő, kutatási és innovációs hálózatok számára létrehozott finanszírozási ügynökség, amely az úgynevezett „Akciókon” keresztül igyekszik összekapcsolni kutatási kezdeményezéseket Európa-szerte. Ezekben a négy évre összeálló, interdiszciplináris kutatásokban nemcsak egyetemi kutatók, hanem vállalkozások és egyéb intézmények is részt vehetnek.

A COST AKCIÓKAT A HORIZONT EURÓPA KUTATÁSI PROGRAMBÓL FINANSZÍROZZÁK

Mivel a COST Akciókat is a Horizont Európa kutatási programból finanszírozzák, így a hír tulajdonképpen nem meglepő, hiszen tavaly decemberben úgy döntöttek az EU pénzügyminiszterei, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel. A Facebookon terjed egy, a döntést indokoló, hosszabb, angol nyelvű tájékoztató is. Eszerint július negyedikétől ki vannak zárva a COST Akciókból a magyarországi alapítványi egyetemek, illetve az ezen intézményekhez köthető személyek is. Ez ráadásul nemcsak a jövőben induló Akciókra vonatkozik, hanem a már folyamatban lévőkre is.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb