Közélet

Több ezer forintba kerülhet majd az egynapos autópálya-matrica

Júniusban közölte a kormány, hogy jövőre bevezetik az egynapos autópálya-matricát, de a részletekről egyelőre még nem született döntés, így azt sem lehet tudni, hogy mennyibe kerül majd. Az Európai Unió rendelete szerint a tagországoknak 2024 márciusáig kell bevezetniük az egynapos autópálya-matricát, és már készítettek egy kutatást is. Mint kiderült, a válaszadók szerint akkor érné meg az egynapos matrica, ha max 1500 forintba kerülne, de valójában jóval magasabb összegre lehet majd számítani.

Az autopalyamatrica.hu készítette el a kutatást, melyben a résztvevők a többi között azt jelezték, hogy abban az esetben érné meg az egynapos matrica, ha 500-1500 forintig terjedne az ára. Mindezek mellett kiderült, hogy igény lenne a 3-4 napos matricára is, hiszen ez kedvező megoldást nyújtana azoknak, akik csak hétvégi utazásaik során használják az autópályákat. Számos felhasználó elmondta, hogy budapesti utazásai során vagy a balatoni kirándulások miatt vásárolna ilyen jogosultságot, azonban a 10 napos nem éri meg nekik, így több alkalommal is választottak inkább gyorsforgalmi utat vagy kihagyták az utazást.

JÓVAL MAGASABB LEHET AZ ÖSSZEG

Az Infostart cikke szerint viszont a cseh példát is látva a fentieknél jóval magasabb összegre lehet számítani, hiszen az Európai Unió korlátozása szerint az egynapos matrica ára legfeljebb az éves matrica árának 9 százaléka lehet, amely azt jelenti, ha az idei éves matrica árához viszonyítjuk 4427 forintba kerülne. A jogszabály szerint az autópálya-matrica ára inflációkövető így, ha a 15 százalékos inflációval számolunk, akkor az egynapos matrica akár 5100 forintba is kerülhet. Jelenleg egy személyautóra a 10 napos matrica ára egyébként 5500 forint, az egyhavi matrica pedig 8900 forintba kerül. Az éves matricáért 49190 forintot kell fizetni.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb