Közélet

Szegeden is életbe lépett a „vörös kód”, csütörtökig még csak nem is álmodhatunk enyhülésről

Hétfőn éjfélkor életbe lépett a másodfokú hőségriasztás az egész ország területén, egészen szerda éjfélig lesz érvényes. A következő napokban várható hőség miatt hétfő reggel életbe lépett a „vörös kód” is, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – mondta Fülöp Attila, a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta, különleges időjárási viszonyok miatt hétfő reggel 8 órától szerda este 9 óráig elrendelte a „vörös kód” kiadását, ami speciális eljárásrendet jelent; minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó emberről kap információt.

FIGYELMEZTETÉS EZ A TÁRSADALMONAK IS

Kiemelte azt is, hogy nemcsak a hajléktalanellátó rendszer vesz részt ebben a munkában, hanem a teljes szociális ellátórendszer. Fülöp Attila kitért arra, hogy a „vörös kód” a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetést jelent a társadalomnak is. Azt kérte, mindenki vigyázzon magára, és ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor jelezze azt a regionális diszpécserszolgálaton keresztül.

MÁSODFOKÚ RIASZTÁS VAN A VÁRMEGYÉNKBEN

Az országos tisztifőorvos hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn a napi középhőmérséklet északkelet kivételével már mindenhol 25 Celsius-fok felett várható, az Észak-Dunántúlon és a középső országrészben, valamint a Dél-Alföldön pedig 27 fok felett alakulhat. A csúcshőmérséklet 30 és 36 fok között lesz, kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet 28-35 fok között várható, szerdán pedig 29-38 fok valószínű, miközben a hőmérséklet hajnalban mindössze 13-23 fokig csökken.

A meteorológiai szolgálat másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki hétfőre a magas középhőmérséklet miatt

  • Bács-Kiskun,
  • Csongrád-Csanád,
  • Fejér, Győr-Moson-Sopron,
  • Komárom-Esztergom,
  • Pest
  • és Tolna vármegyék területére.

Itt a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 27 Celsius-fokot. Keddre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékre adtak ki másodfokú figyelmeztetést a magas középhőmérséklet miatt. Szerdára pedig Nógrád, Heves, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék kivételével az egész országra másodfokú figyelmeztetést adtak ki a 27 fok feletti középhőmérséklet miatt.

Az előrejelzések szerint egyébként csütörtökig nem is álmodhatunk enyhülésről, és akkor is csak 31 fokig esik le a hőmérséklet Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb