Közélet

Még több ukrán hadifogoly érkezhet Magyarországra

Az Orosz Ortodox Egyház közleménye szerint, valamint a magyar kormány közlése alapján 11, orosz fogságba esett kárpátaljai magyar katonát adott át Moszkva Magyarországnak júniusban. Most azt közölték, hogy újabb hadifoglyokat szállíthatnak hazánkba.

Az Index azt írja, hogy az ukrán kormányzat súlyos vádakat fogalmazott meg többször is, azt állítva, hogy a kárpátaljai katonákat Magyarországon megfigyelés alatt tartják, és korlátozzák is a szabadságukat. A magyar kormány azt állítja, erről szó sincs. Múlt kedden hárman vissza is térhettek Ukrajnába, utána pedig pénteken két társuk is követte őket.

ISMÉT HADIFOGLYOK JÖNNEK HAZÁNKBA

Az rbc.ua portál az ukrán hírszerzésnél dolgozó forrása alapján most azt írta, hogy a következő hetekben újabb hadifoglyokat adhat át az Orosz Ortodox Egyház. A portálnak nyilatkozó ukrán hírszerző azt mondta, az Orosz Ortodox Egyházban jelenleg is tárgyalnak arról, hogy fogadnák a magyar kormány képviselőit. A hírszerzők úgy tudják, erre augusztus 8. és 11. között kerülhet sor. 

“A látogatás elsődleges célja, hogy a magyar származású ukrán hadifoglyok átadásának következő körét megtárgyalják” – fogalmazott a hírszerzőtiszt, hozzátéve, a fogolycseréből az ukrán kormányzatot az előző alkalomhoz hasonlóan most is kihagynák, és ez szerinte a genfi egyezmény és a nemzetközi humanitárius jog megsértését jelenti. 

KÁRPÁTALJAI MAGYAR HADIFOGLYOKAT FOGAD EL AZ ORSZÁG

A hírszerző azt is hozzátette, hogy az Orosz Ortodox Egyház részéről Antonij Volokolamszki metropolita tárgyalhat a magyarokkal, aki tavaly június óta a moszkvai patriarchátus külkapcsolataiért felel. Elmondása szerint a magyar félnek egyelőre nincs listája arról, kiket akarnának átvenni az oroszoktól, és emiatt az orosz titkosszolgálat jelenleg is keresi a hadifoglyaik közt azokat, aki kárpátaljai születésűek. A tervük az, hogy a magyar delegáció érkezéséig egy 10-15 főből álló listát állítsanak össze. 

“A magyarok feltétele az, hogy magyar etnikumú, magyarnyelv-tudással rendelkező személyek legyenek. Ez elengedhetetlen feltétel: csak azokat fogadják el, akik az Ukrajnában élő magyar kisebbséghez tartoznak” – fogalmazott az ukrán hírszerző. Mindezt vélhetően azért is hangsúlyozta ki ennyire, mert az előző körben átadott hadifoglyok közt (a híresztelések szerint) voltak olyanok, akik beszéltek ugyan valamelyest magyarul, de elsősorban nem magyar identitással rendelkeztek. A legutóbb Magyarországra érkezett 11 fogoly közül öt ember visszatért Ukrajnába. A másik hat személy hollétéről egyelőre nincs információ. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb