Közélet

EU-s költségvetési biztos: Már szeptembertől kimaradhatnak a magyar diákok az Erasmus pluszból

Már idén ősztől megszűnhet a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban sok magyar diák számára – nyilatkozta a Népszavának Johannes Hahn költségvetési biztos. Ahhoz, hogy ezt elkerüljék, záros határidőn belül meg kell állapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között – tette hozzá.

Ezzel szemben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még arról beszélt, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély. Hahn szerint az EU továbbra is várja a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását, mellyel az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program forrásait is feloldhatnák.

21 HAZAI EGYETEMET ZÁRTAK KI, KÖZTÜK A SZEGEDIT IS

Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva, köztük a szegedi is ezekből az európai együttműködésekből, az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt. “Őszintén szólva, nem tudom, hogyan reagáljak, hogyan folytassuk az egyeztetéseket. Már februárban, márciusban megkongattuk a vészharangot, és most ott tartunk, hogy az Erasmus plusz és a Horizont Európa programok komoly veszélybe kerültek” – mondta a Népszavának Johannes Hahn, aki szerint a magyar fél nem hajlandó változtatni a csomagján, ezért nem nehéz arra bármit is válaszolni. Navracsics ezzel szemben azt mondta: „már csak a Bizottságtól függ, hogy megérkeznek-e a források.” A 24.hu szerint a késlekedésnek máris vannak vesztesei: több felsőoktatási intézmény kimaradt az EU által finanszírozott egyetemek közötti együttműködésből, a doktori, posztdoktori képzésekre szánt Marie Curie programból és a Horizont Európa keretében megvalósuló kutatási projektekből.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb