Mindenmás

Napi pakk: hullámzó hidegfront, piros riasztás, 34 fok és Vaszy Viktor

Befutott a kedd, vele együtt pedig a piros riasztás is. Egy hullámzó hidegfront miatt zivatarok csaphatnak le a vármegyénkre, de nyugi, megfagyni nem fogunk, hiszen marad a 34 fok Szegeden. A város több pontján is melóznak, a Budapesti utat Szatymaz irányába lezárták, és a Fő fasoron is megindult a munka. Mindezek mellett ma született Szeged egyik büszkesége, a Szegedi Nemzeti Színház melletti kis tér névadója, azaz Vaszy Viktor. Mutatjuk, mit hoz a kedd Szegedre, itt a napi pakk!

NÉVNAPOSOK ÉS VASZY VIKTOR

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Kristóf, Jakab, Dalibor, Jákob, Krisztofer, Szindbád, Valentin, Valentina és Zsaklin nevű Szeged365 olvasónak!

120 éve pontosan ezen a napon született Vaszy Viktor zeneszerző, karmester, érdemes és kiváló művész. Vaszy Viktor Budapesten született 1903-ban. Középiskolai tanulmányait a budapesti piarista gimnáziumban végezte, majd hegedű szakon Zsolt Nándor, Kemény Rezső és Szerémi Gusztáv, zeneszerzés szakon Kodály Zoltán, Molnár Antal és Koessler János növendéke volt. 1945-től volt a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, 

  • 1948-tól zeneigazgatója, 
  • 1955–1957-ben ismét a Zeneakadémia tanára, 
  • majd 1957–1969 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója, 
  • 1969–1975-ben újra zeneigazgatója volt.

Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melynek 1975-ig igazgató karmestere volt. 1958-ban szegedi karvezetők megkeresése nyomán létrehozta a város oratóriumkórusát, a Szegedi Zenebarátok Kórusát, mely 1986 óta az alapító nevét felvéve Vaszy Viktor Kórus néven működik. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik megújítója és zenei irányítója. Romhányi Józseffel átdolgozta és sikerrel bemutatta Erkel Ferenc Sarolta című vígoperáját. Nevéhez fűződik Bartók Béla Divertimento (1941), valamint Cantata Profana (1930) című műveinek magyarországi bemutatója. Első felesége Kováts Ilona (1905–1946) opera-énekesnő volt, akit 1929. március 4-én Szegeden vett nőül. Második házastársa Pócza Eleonóra (Ella) szintén opera-énekesnő volt, akivel 1947. május 21-én Szegeden kötött házasságot. Gyermekei Vaszy Ilona és Vaszy Borbála.

Fotó: oocities.org

Védett síremléke a szegedi belvárosi temetőben található. Egykori lakóházát (Somogyi u. 17.) 1993 óta bronz emléktábla jelöli. Mellszobra található 1986 óta a Szegedi Nemzeti Színház előcsarnokában (Tóth Valéria alkotása), 2004 óta a Dóm teret övező panteonban.

  • Nevét viseli az általa 1958-ban alapított szegedi oratóriumkórus, a Vaszy Viktor Kórus. 
  • Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése róla nevezte el a Szegedi Nemzeti Színház melletti kis teret, ezzel az intézmény hivatalos címe Vaszy Viktor tér 1. lett.
Fotó: SzeSa Sándorház/indafoto.hu.
  • A Vaszy Viktor-emlékérem kitüntetést még a Csongrád Megyei Tanács alapította 1984-ben,
  • ugyanettől az évtől a Szegedi Nemzeti Színház évadonként Vaszy Viktor-díjjal ismeri el az operatagozatában megszületett kitűnő művészi teljesítményeket.

ZIVATAROK JÖHETNEK KEDDRE, PIROS RIASZTÁST KAPOTT A VÁRMEGYE

Kedden már egy hullámzó hidegfront alakítja az időjárásunkat. Ez északnyugat felől közelíti meg hazánkat, amely csak csütörtökre távozik teljesen térségünkből. Kedden zivatarrendszerek is kialakulhatnak. Ismét nagy esély mutatkozik szupercellák kialakulására, főként az ország déli és keleti felén, emiatt az OMSZ 10 vármegyére, köztük Csongrád-Csanádra is a legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki. Fázni ugyanakkor nem fogunk, délután akár 34 fok is lehet Szegeden.

DOLGOZNAK A FŐ FASORON

Megkezdték a Fő fasor ivóvízvezeték-rekonstrukcióját Szegeden. A korszerűbb csöveknek köszönhetően javul a hálózati nyomás és a vízminőség is. A munkákat tegnap kezdték meg, emiatt a Bertalan hídról érkezők nem tudnak balra kanyarodni, de aki a Sportcsarnok felől jön, jobbra be tud kanyarodni a Fő fasorra. Kerülni a Jobb- és Bal fasor irányába javasolt.

A BUDAPESTI ÚTNÁL IS DOLGOZNAK

A dorozsmai nagy kereszteződésben dolgozik a MÁV a napokban, a vasúti átjáró karbantartását végzik. Hétfőtől július 29-én, 18 óráig zajlanak majd a munkálatok a kifelé vezető oldalon, az teljesen le le van zárva. A közúti forgalmat a Dorozsmai út – 502-es számú út felé terelik, melyet táblákkal jeleznek.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb