Közélet

Hónapokig törvénytelenül működött a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi bizottsága, a városban ötszáz földtulajdonosnak 25 millió forint adót fizetnek vissza

Hónapokon át törvénytelenül működött a hódmezővásárhelyi közgyűlés pénzügyi, gazdasági, városfejlesztési és városüzemeltetési bizottsága, mert a tavaly szeptemberben elnökké választott Gyutay Katalin egyúttal az ügyrendi bizottság elnöke is, márpedig a városi közgyűlés szabályzata alapján erre nem lett volna lehetőség.

A problémára a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal hívta fel a figyelmet, egyúttal jelezte, hogy a pénzügyi bizottság Gyutay elnöklete alatt hozott döntéseinek zömét újra kell tárgyalni.

A július 10-én és 17-én újratárgyalt határozatok többsége az egyéni választókerületi keretek felhasználásáról szólt, de a döntések egy része közbeszerzésekre, köztük az önkormányzat villamosenergia- vagy földgázbeszerzésére vonatkozott. Cseri Tamás képviselő szerint a kormányhivatal javaslata alapján a költségvetési rendeletet és a költségvetés végrehajtási rendeletét szintén újra kellene tárgyalni.

25 MILLIÓ ADÓT KELL VISSZAFIZETNI

A közgyűlés döntött arról is, hogy a helyi adókról szóló törvény módosításának megfelelően szeptember 1-től megszűnik a termőföldekre kivetett adó. Ennek alapján ötszáz földtulajdonosnak összesen 25 millió forint adót fizethetnek vissza októberig.

TÁRSASHÁZ LESZ AZ ÁLTALÁNOS ISKOLA

Hódmezővásárhelyen társasházzá alakítják a Petőfi utcában található korábbi általános iskola épületét. Ezzel kapcsolatban Cseri kifejtette, hogy az önkormányzat adminisztratív eszközökkel próbálja akadályozni, hogy a református egyház jogszerűen oktatási célra vegye át az ingatlant, amely egy részében jelenlegi is a fenntartásában lévő Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola működik. Hozzátette, hogy a városvezetés előterjesztésében a társasházzá alakítás egyik okaként azt jelölte meg, hogy az épületben lakás is van, noha az egykori szolgálati lakást legalább harminc éve irodaként használják. Márki-Zay Péter polgármester hangsúlyozta, hogy az önkormányzati érdekek védelme motiválja a lépést. Az önkormányzat a több mint 400 millió forintra értékelt épületet fölajánlotta megvételre az Ótemplomi Református Egyházközségnek, amely nem kívánt élni a lehetőséggel és az épület egykori tornatermében az önkormányzat játszóházat alakít ki – tette hozzá.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb