Kikapcs

Szeged365 Kikapcs: Lótusznapok a Füvészkertben, Chicago a Dóm téren, Strandok Éjszakája és konga, valamint szaxofon koncert is vár ránk ezen a hétvégén Szegeden

Csodálatos napsütötte időjárást és 33 fokos meleget jósolnak a hétvégére Szegeden, ami pont tökéletes lesz arra, hogy kikapcsolódj a családdal. Számos programot találtunk Neked, hiszen többek között:

  • beszabadul a Chicago a Dóm térre,
  • a Móra-parkban ismét lesz térzene,
  • gyönyörködhetünk a lótuszvirágzásban a Szegedi Füvészkertben,
  • jön a Strandok Éjszakája,
  • és még konga, valamint szaxofon koncertet is hallhatunk Szegeden.

Mutatjuk, mit tartogat ez a hétvége, itt a Szeged365 Kikapcs!

LÓTUSZNAPOK A FÜVÉSZKERTBEN

Kinyíltak az indiai lótusz virágok (Nelumbo nucifera) a füvészkerti tóban, így július 29-én elstartol a XVI. Lótusz Napok az intézményben. Lesz:

  • kung fu bemutató,
  • hangfürdő bemutató,
  • kimonó és japán tánc bemutató,
  • valamint számos koncert.

A részletes program itt:

CHICAGO A SZABADTÉRIN

John Kander, Fred Ebb és Bob Fosse tavaly nagy sikerrel debütált musicalje Béres Attila rendezésében idén július 28-án, 29-én és 30-án látható a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri színpadán. Olyan sztárok lépnek majd színpadra ezen a három napon, mint Ónodi Eszter és Czakó Julianna, Nagy Ervin, Janza Kata, Mészáros Máté, Kónya Krisztina és Lakatos Márk.

ÚJ KIÁLLÍTÁS A FEKETE HÁZBAN

Pénteken új kiállítási egységgel bővül a Kína-témájú kiállítások sora Szegeden, a Fekete házban a kínai ferences misszióról nyílik ma tárlat. A Fekete házban péntektől látható, a Ferences misszió Kínában című tárlat a Kína történelmét bemutató szegedi kiállítások harmadik egysége. A tárlat a 20. század első felébe kalauzolja el a látogatókat, amikor a magyar ferencesek átvettek egy missziós központot a kínai Hunan tartományban 1929-ben. A missziós munkát a történelem viharai nehezítették, míg végül Mao Ce-tung hatalomra kerülését követően, 1952-ben az összes magyar ferencest kiutasították Kínából.

A missziót hét ferences kezdte meg, akik egy év alatt megtanulták a nyelvet, majd elkészítettek egy kétezer szavas magyar-kínai szótárat. A Fekete házban nyíló tárlaton ennek a kínai missziónak a tárgyaiból válogatnak – ezt a gyűjteményt jelenleg a szegedi ferencesek őrzik. A tárlaton a látogatók találkozhatnak porcelánokkal, kínai lábbelikkel, hangszerekkel, abakusszal és további érdekes használati tárgyakkal. A kiállítás legszebb darabjait pedig kétségkívül a keresztény kínai festészet vezéralakja, Csen Lukács festményei jelentik.

ZAJLIK A THEALTER FESZTIVÁL

Július 25-30. között tartják a 33. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. Az idén hatnapos rendezvényen klasszikus művek kortárs adaptációit, személyes történeteket, női sorsokat, zenés színházat láthatnak a nézők. Pénteken például Kozma Zsófia Rebeka: Present Imperfect performansza lesz látható, szombaton pedig a Jaj a legyőzötteknek, avagy süssünk-főzzünk másnaposan mámor kabaré.

550 ÉV A KÖNYVNYOMTATÁSBAN

A magyarországi könyvnyomtatás mintegy 550 éves történetértől nyílt kiállítás Szegeden, a Somogyi-könyvtárban: a Befejeződött Budán című kiállítás egészen október elejéig megtekinthető a könyvtár Dóm téri épületében.

MINDSZENTY A DÓM LÁTOGATÓKÖZPONTBAN

Mindszenty címmel időszaki kiállítás nyílt Szegeden, a Dóm Látogatóközpontban. 2023. szeptember 10-ig látogatható a tárlat. A kiállítás három részből áll:

  • ROTONDÓ – A MAGYAR EMLÉKEK TEMPLOMA – Németh László Imre atya gyűjteménye a Mindszenty József bíboros címtemplomának számító Santo Stefano Rotondó ábrázolásaiból
  • SONKODI RITA FESTŐMŰVÉSZ FESTMÉNYEI ÉS INSTALLÁCIÓI MINDSZENTY BÍBOROSRA EMLÉKEZNEK – Személyes ereklyéit, tárgyait, életének megrázó helyszíneit örökítve meg, tisztelegve Magyarország utolsó hercegprímása előtt és az élet-áldozat előtt, melyet szeretett nemzetéért adott
  • MINDSZENTY ÉLETKAPUK – Mindszenty József bíboros életét bemutató életkapuk.

STRANDOK ÉJSZAKÁJA

A Strandok Éjszakáját július 29-én rendezik meg a szegedi Napfényfürdő Aquapolisban, ahol zenés éjszakai fürdőzéssel várják a látogatókat. Szeged mellett a makói Hagymatikum, és a Mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő is kínál ez alkalomból kikapcsolódási lehetőséget.

TÉRZENE A MÓRA-PARKBAN

Fúvós térzene csendül fel ezen a szombaton is Szeged szívében, a Móra-parkban. Most Szentes Város Fúvószenekarát hallhatjuk majd szombaton este 19 órakor a téren.

FELPÖRÖG AZ ÉJSZAKA SZEGEDEN

Mutatjuk, mivel készülnek a hétvégére a klubok!

TISZA DOKK

  • Pénteken este érkezik Szeged kedvenc partysorozata, avagy a Millenium Kids,
  • szombaton pedig Gabriel B lép a lemezjátszók mögé, Sexy Szombat partival várnak mindenki a Tisza-parjára.

Helyszín: Rakpart 1., Szeged, 6720

HUNGI

  • Pénteken a Giccs parti tarol majd a Hungiban, a ’80-as évektől a mai napi slágerekig, mindent megtalálunk majd a felhozatalban,
  • majd szombaton itt is Sexy Szombat partit tartanak. A warm up-ról Gabro és az igazán szexi zenékről és hangulatról pedig a Loving Arms gondoskodik.

Helyszín: Hungi, Stefánia 8., Szeged.

KONGA ÉS SZAXOFON A COCA-COLA LAPOS BEACHEN

“Konga & Szaxofon & Cocktail Party” – izgalmas kis programmal készülnek a Coca-Cola Lapos Beach-en is Szegeden. A szombatról azt írják, hogy a naplementére 18 órától konga és szaxofon koncerttel hangolódnak a napcsókolt strandolókkal.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb