Kikapcs

Szemeket az égre szegezni: jönnek az augusztusi hullócsillagok és velük együtt rengeteg csillagászati program Szegeden és környékén

Augusztus 3-13 között Szegedre érkezik az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozat, melyhez a Szegedi Csillagvizsgáló és több környékbeli település is csatlakozott, tudtuk meg Dr. Barna Barnabástól, az esemény főszervezőjétől.

Idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozat. A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét, legyen szó akár csillagvizsgáló látogatásról, belvárosi járdacsillagászatról vagy fényektől távoli hullócsillaglesről.

EGYESÜLETEK, CSILLAGVIZSGÁLÓK ÉS KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK IS RÉSZT VESZNEK AZ ESEMÉNYEN

Augusztus 3. és 13. között egyesületek, csillagvizsgálók, baráti körök, amatőr- vagy kutató csillagászok, kulturális intézmények várják majd az érdeklődőket, remélhetőleg olyanokat is kicsalogatva a csillagos égbolt alá, akiket egyébként nem érnek el a tudománynépszerűsítő események — vagy éppen olyanok kapnak kedvet a közösségi csillagászkodáshoz, akik eddig egyedül szemlélték a csillagokat, tudatta a csillagvizsgalo.hvgblog.hu.

AUGUSZTUS 12-ÉN TETŐZIK A PERSEIDÁK METEORRAJ

De nem csak csillagnézés lesz terítéken, hiszen augusztus 12-én tetőzik a Perseidák meteorraj (ráadásul Hold-mentes időszakban), amikor is derült idő esetén akár tucatnyi hullócsillagot is elcsíphetünk  — de már az ezt megelőző éjszakákon is érdemes figyelni az éjszakai eget felvillanások után vadászva. Emellett a távcsöves élmény csúcsát kínálja a Szaturnusz gyűrűrendszere; százezernyi csillagot a gömbhalmazok megfigyelése, és megannyi érdekes formát a csillagközi nebulák megpillantása. Ezt a látványos jelenséget a Szegedi Csillagvizsgálóban is megsasolhatod.

SZEGEDEN ÉS KÖRNYÉKÉN AZ ALÁBBI HELYEKEN VEHETSZ RÉSZT A PROGRAMON

A teljes programtérképet IDE kattintva éred el.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb