Kikapcs

Koránkelő szegediek, szemeket az égre: szerda hajnalban olyan négyes együttállás lesz, amelynek résztvevői közül hármat szabad szemmel is láthatunk

Már mindenki várja a Perseidák meteorraj érkezését, amelynek gyakorisági maximuma a hónap második hétvégéjén lesz, azonban még előtte az égiek megajándékoznak bennünket egy ritka együttállással. Szerda hajnalban ugyanis olyan négyes együttállás lesz, amelynek résztvevői közül hármat szabad szemmel is megfigyelhetünk.

Ritka együttállás lesz látható, amely a hajnali égbolton lesz megfigyelhető augusztus 9-én, és mindenképpen megéri korán kelni miatta – írja a Svábhegyi Csillagvizsgáló. Az égi esemény során megtekinthetjük a félhold lélegzetelállító felszíni képződményeit, amely mellett látható lesz a Plejádok nyílthalmaza, valamint a Jupiter színes felhői, a Nagy Vörös Folttal és az óriásbolygó három Galilei-holdja is, és a látványhoz az Uránusz zöldes színű korongja is csatlakozik majd.

KORÁN KELL KELNI

Az égi négyes észleléséhez korán kell felkelnünk, és a legjobb időpont a megfigyelés kezdésére a hajnali 4 óra. A délkeleti égboltra nézve 45 fok magasságában megpillanthatjuk az együttállás legfényesebb objektumát, a Holdunkat. Szabad szemmel is fenséges látványt biztosít, azonban binokulár vagy távcső segítségével elmerülhetünk a majdnem félhold gyönyörű tengereiben és krátereiben.

A Holdtól 6 fok távolságra, nyugati irányban lesz megtalálható a Fiastyúk. Szabad szemmel látható lesz a nyílthalmaz legfényesebb hét csillaga. Távcső vagy binokulár használata esetében még szembetűnőbben észlelhető lesz a Hét Nővér, valamint a halmaz halványabb csillagai is előtűnnek.

ÖSSZETÉVESZTHETETLEN LESZ A JUPITER

Szintén a Holdtól elindulva 2,5 fokot kell délkeleti irányba fordulnunk, hogy megpillanthassuk az Uránuszt. Sajnos szabad szemmel nem lesz látható több okból sem. Egyrészt a Hold fényessége túlságosan erős lesz, valamint a bolygó csupán 5,76 magnitúdós, ami a szabad szemes láthatóság határa egy teljesen fényszennyezésmentes éjszakai égbolton. Ahhoz már komolyabb amatőr távcsőre van szükségünk, hogy távcsővégre kaphassuk a bolygó zöldes színű korongját.

Ismét a Holdat véve kiindulási pontként, keleti irányba elindulva láthatunk egy nagyon fényes objektumot, amely a Jupiter lesz. A maga -2,29-es magnitúdójának köszönhetően összetéveszthetetlen lesz az égbolton. A teljes élmény érdekében ismét távcsőre vagy binokulárra lesz szükségünk. Az utóbbinál látható lesz a bolygó körül 3 fényes pont, amelyek balról jobbra a következők: Ganymedes, Io és a Callisto, az Europa ekkor a gázóriás mögött lesz, így éppen nem lesz látható. Amennyiben százszoros nagyításon meg tudjuk tekinteni magát a bolygót, az egyes felhősávok gyönyörűen kivehetőek lesznek, és egész éjszaka látszik a Nagy Vörös Folt.

A hajnal beálltával az egyes objektumok különböző időpontban kezdenek majd eltűnni. A Plejádok 4:30-tól kezdenek halványodni, hasonlóan az Uránusz is. A Jupiter 5:00 után kezd beleolvadni az égi háttérbe. A Hold lesz a legtovább látható, még a nappali égen is, egészen 15:00-ig, amikor a horizont alá bukik.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb