Közélet

Feltörték az Energiaügyi Minisztérium egyik weboldalát, kétezer ember személyes adatai kerültek ki

Egy hekker feltörte az Energiaügyi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Klímavédelmi Hatóság (NKVH) egyik weboldalát, a Klímagáz Adatbázist, majd közzétette az oldalról megszerzett adatokat, köztük több mint kétezer ember adatait – írja a Telex.

Ez egy héten belül már a második eset, hogy kiderül, kormányzati weboldalt hekkeltek meg. Múlt pénteken az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó fogyasztóvédelmi portál egyik aloldalát, a Jogsértést elkövető webáruházak adatbázisát törte fel valaki. Az adatbázis helyett akkor a hekker üzenete volt olvasható az oldalon, egy lobogó román zászló és egy letölthető adatbázisfájl kíséretében. Az oldalt akkor nem sokkal később lelőtte az üzemeltető.

TELEFONSZÁMOK, EMAIL CÍMEK SZIVÁROGTAK KI

Az NKVH – amelynek weboldalát most feltörték – egyik feladata a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal dolgozó vállalkozások felügyelete, ennek részeként üzemeltetik a Klímagáz Adatbázist, amelynek a létrehozását egy 2015-ös uniós rendelet írta elő. A hatóság ebben tartja nyilván az érintett cégeket és vonatkozó adataikat, tevékenységeiket, kibocsátási kvótájukat, kötelezően benyújtandó jelentéseiket.

A hekker által közzétett adatbázisban megtalálható többek között az érintett cégek neve, címe, a kibocsátási értékeik, az engedélyeik, a feltöltött jelentéseik fájlnevei. Emellett azonban személyes adatok is kiszivárogtak: az érintett cégek kontaktszemélyének neve, titulusa, telefonszáma és email címe. Azt írják, több mint kétezer egyedi email cím található a kiszivárgott fájlban. 727 felhasználónév–jelszó páros is kiszivárgott, igaz, a jelszavak nagyrészt kódolva vannak, tehát egy az egyben nem használhatók fel az adatbázisba való belépésre.

A lap megkereste a történtek miatt a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságot, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot és a kormányzati rendszerek védelméért felelős Nemzeti Kibervédelmi Intézetet is, de érdemben még nem reagáltak. A hekker viszont válaszolt a lapnak. Azt írta: így akarja demonstrálni a magyarországi rendszerek sérülékenységét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb