Közélet

Befutottak a számok: idén már több, mint 260 millió forintot költöttek a határzár javítására, 7 egyenruhás megsérült, és jelentős kár keletkezett 113 rendőrségi járműben

Csütörtökön írtunk arról, hogy megbontották a kerítést a királyhalmi-ásotthalmi határövezetben a migránsok és egyre kevesebb rendőrt, valamint határőrt, határvadászt tapasztalnak a környéken élő vajdasági emberek. Cikkünk után ma az ORFK egy részletesebb tájékoztatást adott a jelenlegi migránshelyzetről. Mint írták, Magyarország schengeni külső határszakaszán és az ország mélységében 2023-ban a jogellenes belépő illegális migránsokkal szembeni rendőri intézkedések száma meghaladta a 100 ezret.

Dr. Balázs László r. ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztályának vezetője azt mondta, nőtt a rendőrökkel szemben alkalmazott erőszak is.

EDDIG 7 EMBER SÉRÜLT MEG A HATÁRON, JELENTŐS A KÁR IS

A határvédők napi szinten élik át, hogy különböző tárgyakkal – téglákkal, kövekkel, fadarabokkal – dobálják őket, de az illegális migránsok nem riadnak vissza csúzlival kilőtt csapágygolyók, csavarok vagy gázspray használatától sem. “Az ilyen támadások következtében idén eddig 7 kollégánk szenvedett sérülést. Jelentős kár keletkezett 113 rendőrségi járműben, továbbá kamerák és egyéb technikai eszközök rongálódtak meg; a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának adatai szerint csak a kerítés sorozatos átvágásának bruttó javítási költsége több, mint 260 millió forint volt idén” – hangsúlyozták a sajtótájékoztatón.

HALLOTTAK LÖVÉSEKET IS

A rendőrök az illegális migránsoknál több alkalommal is láttak lőfegyvert, továbbá hallottak lövéseket Szerbia területéről. A nagy létszámú migráns csoportokat folyamatosan segítik az embercsempészek; idén augusztus 24-ig 747 eljárás indult országszerte embercsempészés miatt.

KIEMELKEDŐ SZEREPE VAN HAZÁNKNAK A MIGRÁCIÓS HULLÁM FELTARTÓZTATÁSÁBAN

A fentiekből is látszik, hogy Magyarországnak a térségben kiemelkedő szerepe van az illegális migrációs hullám feltartóztatásában. A rendőrség továbbra is elkötelezett abban, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkező illegális bevándorlókat megakadályozza abban, hogy hazánk, illetve az Európai Unió területére jogellenesen jussanak be – emelték ki.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb