Szegedi Arcok

Hiába voltak elég jó anyáink, azt nem tanították meg, hogy miképp kell egy kapcsolatban nőként viselkedni – gondolatairól, a közelgő előadásáról és a készülő könyvéről mesélt Suhai Niki, azaz FullAnyuuuu

Ki ne ismerné a helyi 32 ezres követővel rendelkező bloggert, azaz FullAnyuuuut Szegeden, aki annyi mindenkinek segített már! A jótevő anyuka most a Mandiner kíváncsiságát is felkeltette, egy igen terebélyes interjút készítettek vele. A Szegeden élő Suhai Niki három éve küldetésként tekint arra, hogy segítse azokat a nőket és gyerekeket, akik bántalmazó kapcsolatból kénytelenek menekülni és talpra állni, illetve nehéz helyzetbe kerülnek. Az önzetlen segítségnyújtásról, a készülő könyvéről és az előadásairól kérdezte a lap.

Mint kiemelték, a több mint 30 ezres követő táborral bíró szegedi influenszer virtuális postaládájába naponta özönlenek a segítségkérő levelek az ország miden pontjáról. Kinek otthonra, kinek élelmiszerre, kinek bútorra vagy ruhaneműre van szüksége. Azonban, mint hozzáteszi ezeket nagyon szűrni kell. Pedig ha tehetné, mindenkinek segítene. Ugyanakkor ma már eljutott arra a szintre, hogy a kiterjedt követői hálózatának köszönhetően mindig akad egy „jó tündér”, aki az adott településen ott terem a segítségre szoruló ajtaja előtt. 

ÖRDÖGI KÖR

„A nők már évek óta bizalmat szavaztak nekem, és a munkásságomnak, hogy visszatérő vendégeim lettek. Ezáltal nagyon sok történetet ismertem meg. Ezeket kezdtem el először egyes szám első személyben megírni. De mindig leírtam, hogy ezek a történetek nem fedik a valóságot, mivel ezeket a bírósági perek miatt nem lehet a neveket kiadni” – fogalmazott a Mandinernek, majd azzal folytatta, hogy a „nők nem tudnak kijönni a fényre. Mert attól a perctől kezdve őket hurcolja meg a törvény. Az egyik történetem miatt magam is a bíróságon kötöttem ki, mert az egyik volt kapcsolatom azt gondolta, hogy ez róla szól. Ezért bűnösnek is nyilvánítottak, annak ellenére, hogy a sztori fiktív volt. Ezért sem merik sokan elmondani semmilyen formában, hogy bántalmazottak, mert mindig ők isszák meg a levét. Ez pedig egy ördögi kör” – húzza alá.

FONTOS AZ, HOGY ÉRTÉKELNI TUDJUK ÖNMAGUNKAT

“Fontos az, hogy értékelni tudjuk önmagunkat, és tudjuk hol vannak a határaink. Mert attól a pillanattól kezdve, hogy igazat adunk a bántalmazónknak, elindul egy lavina: a bántalmazott bevonul a bántalmazó alá. Ez a nárcisztikus, bántalmazó kapcsolatok alapja. Ezek pedig képesek a tettlegességig fajulni. Pedig a nárcisztikus kifelé mindig a szép arcát mutatja” – magyarázta a lapnak Fullanyuuuu, aki úgy véli, nagyon nehéz megtenniük ezeknek a nőknek az első lépéseket. Mint kiemelte, egyetlen kiút van, méghozzá, „ha kapaszkodunk az utolsó utáni hitünkben. 

Suhai Niki kitért arra is, hogy több anyaotthon vezetőjétől is azt hallja folyamatosan, hogy bár akadnak fiatal nők, anyák, akik elmenekülnek a toxikus kapcsolatukból, de sokan közülük egy idő után mégis úgy döntenek, hogy visszatérnek a bántalmazójukhoz. „Ennek a döntésnek sok esetben a társadalom megítélésétől és az egyedülálló nő/anyag bélyegtől való félelem az oka. Pedig ezeknek a toxikus kötődéseknek sokszor tragikus végkimenetele lehet” – hívja fel a figyelmet. 

ROSSZ MINTÁK OTTHONRÓL

Suhai Niki szerint azért találkozni lépten-nyomon ilyen esetekkel, mert a nők rossz mintákat hoznak még mindig otthonról. „Hiába voltak elég jó anyáink, azt nem tanították meg, hogy miképp kell egy kapcsolatban nőként viselkedni. Például 16 éves korunkban nem hangzott el, hogy mi az, amit megengedhetünk egy fiúnak, és mi az amit nem. Viszont az is fontos, hogy mikor egy nő kijön egy bántalmazó kapcsolatból, ne általánosítson, hogy minden férfi szemét, és ne gyűlölje meg őket”.

Fullanyuuuu nem csak azt a küldetést tűzte ki maga elé, hogy a bántalmazott nőkhöz szóljon. Hanem az anyákhoz is, hogy mit mondjanak a gyerekeiknek, miként lépjenek fel az egyre inkább sokasodó iskolai bántalmazásokkal szemben. A munkahelyi bántalmazásokat, zaklatásokat sem szabad félvállról venni szerinte.

A SZEPTEMBERI ELŐADÁSRA KÉSZÜL

Mint kiderült, az előadásaiban is ezekre hívja fel a figyelmet. Elárulta, hogy először nőnapkor állt Szegeden a nagyközönség elé a színpadra, és osztotta meg a jelenlévőkkel a történetét. Jelenleg pedig a szeptemberi előadására készül, amelynek még ugyancsak a napfény városa ad majd otthont, de a tervek szerit rövidesen a budapesti követői is találkozhatnak vele. Arra igyekszik rávezetni követőit, hogy értékes emberek, nők, akik megérdemlik azt az életet, amit elképzelnek maguknak.

KÉSZÜL A KÖNYV

A riportból azt is megtudhattuk, hogy már dolgozik a könyvén. Ebben különböző, valóban megtörtént eseteket dolgoz majd fel, amelyek a főhőssel, Évával, egy kétgyermekes családanyával történnek meg a cselekmény szerint. Minden fejezet végén helyet kap egy mentoráció, amelynek célja, hogy “lépésről lépésre segítsen kijönni a bántalmazottnak a mérgező környezetéből, és kapaszkodót nyújtson, ha a bántalmazott vissza akar zuhanni”. 

A Nikivel készült teljes interjút ITT olvashatod el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb