Kikapcs

Szeged, Mórahalom és Ópusztaszer – a kő kemény megmérettetés mellett a pihenésre is jut ideje a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia résztvevőinek

Magyarországon és Szegeden a világ szeme, hiszen a programozási körökben mozgó fiatalok legrangosabb versenyének adhat otthont városunk, vagyis a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiának (International Olympiad in Informatics/IOI). A nyolc napos rendezvényre 90 országból érkeznek kivételes tehetségű fiatalok Szegedre, és mintegy ezer tagot számlál a résztvevők száma. A kő kemény megmérettetés mellett azonban a szervezők arra is ügyeltek, hogy a pihenés és Szeged, és környékének megismerése is beleférjen az időbe.

Magáról a versenyről azt érdemes tudni, hogy a résztvevők egyénileg versenyeznek, két versenynapon mérettetik meg magukat a Pick Arénában berendezett helyszínen. Két fordulóban három-három feladatot kell megoldaniuk laptopokon, fordulónként 5 óra alatt. Valamennyien ugyanolyan erősségű gépeket, ugyanolyan szoftverekkel használnak.

MAKÓ, MÓRAHALOM ÉS MÉG ÓPUSZTASZER IS BELEFÉR A PROGRAMBA

Tehát, maga a verseny két napos lesz, így bőven jut idő a kikapcsolódásra. A szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok ismerkedjenek egymással, és megismerjék a szervező ország kultúráját. A versenynapokat leszámítva tehát számos programmal készülnek, így a fiatalok megtekinthetik Szeged, és a környező települések látványosságait. A részletes programot böngészve láthatjuk, hogy olyan neves intézményeket és kikapcsolódást nyújtó egységeket csodálhatnak meg a diákok és kísérőik, mint a makói Hagymatikum, vagy az SZTE Füvészkertje, de kilátogatnak majd például Ópusztaszerre is.

HAJÓKÁZÁS ÉS A FÜVÉSZKERT REJTELMEI

A részletes program szerint már a második napon, azaz augusztus 29-én a megnyitó ceremónia előtt bevezetik őket Szeged rejtelmeibe, hiszen egy városnéző túrával kedveskednek a szervezők a fiataloknak, és még egy hajótúrán is részt vehetnek. Az első versenynapon is jut idő egy kis kikapcsolódásra, az úticél pedig nem lesz más, mint Mórahalom. Majd Ópusztaszeren töltenek el több időt a versenyzők, szeptember elsején pedig az SZTE Füvészkertjének csodálatos növényvilágában gyönyörködhetnek.

Természetesen kihagyhatatlan élményt fog nekik nyújtani szeptember másodikán Makó is, hiszen ekkor a Hagymatikumban pihenhetik ki a verseny okozta izgalmakat, majd este a Partfürdőn kapcsolódhatnak ki. Az esemény hetedik napja a szabad programokról fog szólni, belefér majd egy kis vásárlás és könnyed séta is Szegeden, majd a záróünnepségre invitálják őket a a Pick Arénába. Az eredményhirdetéssel és éremosztással egybekötött záróünnepség az érdeklődők számára is nyitott.

SZÉP EMLÉKEK SZEGEDRŐL

A rendezvény szeptember negyedikén zárul és biztosak vagyunk abban, hogy a rengeteg szakmai tapasztalat mellett számos új baráttal, és szép emlékekkel térnek haza a fiatalok, és mosolyogva gondolnak majd vissza Szegedre és Magyarországra. Az idén 35 éves világeseményt Neumann János születésének 120. évfordulójához, a Neumann Emlékévhez kapcsolódva rendezik meg Szegeden, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szakmai vezetésével és támogatásával, a Neumann Technológiai Platform, a TechEd Hungary Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem szervezésében. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb