KikapcsVideo365

Francesco Finotti, a világhírű orgonaművész játékát hallgathatod meg a Szegedi Dómban

Minden szegedi szívéhez közel áll a Fogadalmi templom, amit mi, nemes egyszerűséggel csak úgy hívunk, a Szegedi Dóm. Itt fog fellépni szeptember 12-én, kedden, holnap este 7 óra 30 perces kezdéssel a világhírű orgonaművész, Francesco Finotti.

Minden szegedinek van valamilyen története a Dómról. A belváros fölé magasodó tornyok, az előtte elnyúló tér és a templom belső tere sok kulturális eseménynek adott már otthont. Talán ezért is kedveljük annyira. Ezúttal egy olyan hangélményben lehet részed, egy olyan történettel bővítheted a Dómhoz kapcsolódó élményeid tárházát, amelyet még sokáig emlegetni fogsz.

MAGYAR KÖTŐDÉS VILÁGPOLGÁRKÉNT

Francesco Finotti a budapesti Koloss Istvántól és a párizsi Jean Guillou-tól tanulta el, hogyan kell orgonán játszani. 1978-ban a Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraversenyen elnyerte az első díjat. A művész hazánkban rendszeresen fellép, 2019-ben még Szegeden is járt, de sűrűbben találni meg őt a világ nagyvárosainak orgona fesztiváljain és komolyzenei rendezvényein. Jól ismerik őt Hong Kongtól Hamburgig.

Az orgonaművész minden egyes fellépésére ugyanolyan precizitással készül fel. Egy tanítványa korábban azt mesélte Finottiról, hogy volt alkalom, amikor három napon keresztül készült fel az egyik fellépésre a koncert helyszínén, annak érdekében, hogy a nagyérdemű közönségnek a lehető legjobb élményt nyújthassa.

EURÓPA HARMADIK LEGNAGYOBB ORGONÁJÁN FOG JÁTSZANI

A Szegedi dómban található orgona igazán különleges. Az alábbi érdekességek tudhatóak a hangszerről, amit Finotti 12-én este megszólaltat majd.

„A dóm főorgonája 1928-30 között épült a pécsi Angster József és Fia Orgonagyárban, majd rá egy évre készült el a karorgona, melynek sípjai a szentély két oldalán helyezkednek el. 1932-re megoldották, hogy a karorgona a karzaton elhelyezett játszóasztaltól is megszólaltatható legyen, az így elkészült, 9040 síppal rendelkező hangszer lett több évtizeden át Magyarország legnagyobb orgonája, illetve elkészültekor egész Európában is a harmadik legnagyobb volt.”

ÉLŐBEN AZ IGAZI

Finotti YouTube csatornáján bele is hallgatsz az orgonaművész munkásságába. Ám az nem lesz olyan élmény, mint a Dóm orgonáján élőben hallgatni. Lehet neked otthon akármilyen hiper-szuper hangcuccod, a 9040 síp és 130 regiszter, valamint a karorgona és kupolamű hangzásvilágát semmi sem tudja igazán élethűen visszaadni.

RÉSZLETEK A MŰSORRÓL

Finotti estje a Filharmónia Magyarország szegedi orgonabérletének új évadát nyitja majd meg és az alábbiakat hallgathatod meg a művész előadásában:

  • Rahmanyinov: fisz-moll prelúdium, Op. 23 No. 1., Largo – Francesco Finotti átirata 
  • D. Scarlatti: d-moll szonáta, K. 516, Allegretto 
  • Bach: e moll prelúdium és fúga, BWV548
  • Liszt: Orfeusz – Jean Guillou átirata, B-A-C-H fantázia és fúga, változatok Bach Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen című kantátájának témájára.

Jegyeket limitált számban – magyarán, siess – az orgonaeste ITT tudsz vásárolni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb