Gasztro

Game Over: lehúzza a rolót az első szegedi Burger King

Bezárja kapuit a szegedi passzázson működő Burger King, amely az ország harmadik, egyben Szeged első ilyen étterme volt. Az 1992-ben megnyitott burgerező vasárnap húzza le végleg a rolót, 31 év működést követően.

Információink szerint az étterem dolgozóit nem küldik majd el, hanem a másik két szegedi egységben – amelyek az ÁRKÁD Szegedben és a Makkosházi körúton működnek – alkalmazzák majd őket.

A Burger King egyébként a világ egyik legnagyobb gyorsétteremlánca, amely 2016-ban 15 243 éttermet üzemeltetett az Egyesült Államokban és további 99 országban együttvéve. A vállalatot két korábbi étteremtulajdonos, James McLamore és David Edgerton alapította 1954-ben, a Florida állambeli Miamiban. Gyors növekedés következett, tíz évvel később 8000 embert foglalkoztattak 274 éttermükben. 1975-ben vezették be Drive Thru szolgáltatást, mára a forgalom 60%-a kiadóablakoknál bonyolódik, további 18%-ot kérnek a vendégek elvitelre (nem helyben fogyasztásra).

A vállalat kevés éttermet üzemeltet közvetlenül; a BK-egységek többségének üzemeltetési jogát franchise rendszerben alvállalkozók gyakorolják. A most bezáró szegedi egységgel is ugyanez a helyzet, azonban nem helyi vállalkozó kezében van, hanem az anyacéghez hasonlóan a tengerentúlon keresendők a tulajdonosai. A Fusion Befektetési Zrt. 1991 óta üzemeltet éttermeket Magyarországon, mára 53 db Burger King®, 9 Bellozzo® és 2 Anna Café™ tartozik a cégcsoport portfóliójába.

Nem ők az egyetlenek, akik a bezárás mellett döntöttek a szegmensben:

  • tavaly év végén a Vitéz utcai, Vlad-féle Zuraburger,
  • majd az idén nyáron egy szegedi burger-legenda, PapaChef és az ÁRKÁD Szegeddel szembeni Smoke Garden húzta le a rolót.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb