Közélet

Mától jelezhetik a pedagógusok, ha nem írják alá az új szerződésüket – sokan megvárhatták döntésükkel a szeptemberi időszakot

A pedagógusok péntektől, azaz mától nyilatkozhatnak egészen szeptember 29-ig arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a szeptemberi időszakot, írta meg a Telex.

Mint írták, a tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak, és kivel nem az őszi és a tavaszi félévben. A távozó tanárok végleges létszámáról majd szeptember végén lesznek megbízhatóbb adataik.

JÚLIUS 4-ÉN FOGADTÁK EL

A pedagógusok jogállását megváltoztató úgynevezett státusztörvényt a tiltakozások ellenére július 4-én elfogadta a parlament. A kormány által „új életpálya-modellnek” nevezett megváltozó szabályozási környezet számos okból váltott ki tiltakozást a pedagógusok és a diákság körében. Egyes ellenzéki vezetők és sok tüntető „bosszútörvényként” emlegeti a jogszabályt, arra utalva, hogy az a pedagógusok legalább tavaly év eleje óta tartó tiltakozásai miatt vesz revanst. A törvény értelmében egyebek mellett jövő januártól megszűnik a pedagógusok közalkalmazotti státusza, növekedik a munkaterhelésük, és át is vezényelhetik őket más intézményekbe.

SOKAN KIVÁRHATNAK A MEGADOTT HATÁRIDŐ VÉGÉIG

A Telex értesülései szerint reális, hogy a megadott határidő végéig, azaz szeptember 29-ig kivárnak a tanárok a döntéssel. Ennek az is lehet az oka, hogy így az iskolavezetés vagy a tankerület is később szerez tudomást a távozásról, ezért talán a pedagógusoknak kevesebb ideig kell a retorzióktól tartaniuk. De az is lehet a kivárás mögött, hogy a tanárok abban bíznak: talán még a hónap végéig történik valami változás, ami miatt mégis maradnak a közoktatásban. És persze az is elképzelhető, hogy valaki még tényleg nem tudta eldönteni, mit csináljon.

AZ ÚJ SZERZŐDÉST SZEPTEMBER 15-IG KELLETT MEGKAPNIUK

A lap információi szerint sok iskolában még a hét közepén sem kapták meg a tanárok a tájékoztatást az új munkaviszonyukról, miközben ez alapján kellene döntést hozniuk. Az oktatásban dolgozóknak a státusztörvény alapján írt új szerződésüket szeptember 15-ig kellett megkapniuk.

A KORMÁNY NEM AGGÓDIK

Rétvári Bence államtitkár szerint a tanárok létszámában nem történt „semmi rendkívüli változás”, így szeptember elején elkezdődhetett a tanítás. Az ATV kérdésére Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: az országban nincs tanárhiány. A nyelvtanároknál például vannak nehézségek, de az oktatási kormányzat ezt „igyekszik megoldani”. Szerinte „az nem igaz, hogy ezrek hiányoznának, mert a gyerekek száma csökkent: a tanárok száma nem, vagy kismértékben, a gyerekek száma nagymértékben csökkent”.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: telex.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb