Közélet

Újabb magyar rendőri kontingens indult Szerbiába a migráció miatt

A migrációs hullám továbbra sem csitul, idén már 125 ezer bejutási kísérletet hiúsítottak meg a déli határon a magyar határőrök és határvadászok – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten, a Szerbiába induló rendőri kontingens búcsúztatóján. Mint kiderült, harmincegy rendőr alkotja a 10. magyar kontingenst.

Rétvári Bence rámutatott arra, hogy ez a szám felülmúlja a 2021. évi adatot, amikor egész évben 122 ezren érkeztek, most pedig már „szeptember derekára túl vagyunk a 125 ezres számon”.

TAVALY KIMAGASLÓAN SOKAN PRÓBÁLTAK MEG BEJUTNI

Az államtitkár közlése szerint tavaly „kimagaslóan sokan”, 271 ezren próbáltak bejutni. Az idén a napi átlag 485 határátlépési kísérletet jelent, amit sikerült „megakadályoznunk” – mondta, hozzátéve, hogy az erőszakos cselekmények száma elérte a 168-at Magyarország déli határánál. A politikus szólt arról, hogy nemrégiben meglátogatott egy szerbiai befogadóközpontot is, ahol eddig kétmillió migráns fordult meg. „Elborzasztóan magas szám: egy darab szerbiai tábor több illegális migránst fogadott az elmúlt években, mint Budapest teljes lakossága”- fogalmazott.

AZ ÁLLAMTITKÁR SZERINT MŰKÖDIK A HATÁRVÉDELEM

Rétvári Bence azt mondta, hogy magyar segítség nélkül Ausztriában és Szlovákiában lényegesen nagyobb lenne a migrációs nyomás. Az államtitkár tolmácsolta a szerb hatóságok köszönetét is a magyar rendőrök segítsége miatt. Fontos tanulságnak nevezte azt, hogy a hatóságok által jobban őrzött területekről az illegális migránsok és a csempészek más útvonalakra kényszerülnek, ami bizonyíték arra, hogy működik a határvédelem.

„Hasonló migránstáborokat szeretne az Európai Unió nálunk is létre hozni.(…) Ami azt jelenti, hogy az összes Európába érkező migráns 28,3 százalékának különböző igényét, menedékkérelmi eljárását itt kellene lefolytatni a déli határnál, a magyar rendőrök, magyar tisztségviselők munkájával, ami számunkra elfogadhatatlan” – mondta az államtitkár.

A SZERBIÁBA INDULÓ RENDŐRÖK A MAGYAR EMBEREK BIZTONSÁGÁT IS VÉDIK

Rétvári Bence végezetül megköszönte a most egy hónapra Szerbiába induló kontingens munkáját. „Az, hogy Európa egyik legbiztonságosabb országa Magyarország, Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa Budapest, az az Önök munkájának az érdeme” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy e misszióval a Szerbiába induló rendőrök a magyar emberek biztonságát is védik. A Szabad Magyar Szó szerit Rétvári Bence arról már nem beszélt, hogy Magyarországon elfogott migránsok közül nemcsak Szerbia felől érkezőket toloncolják vissza, hanem azokat is Szerbiába küldik, akik más útvonalon jutottak be Magyarország területére, ezzel növelve a migrációs nyomást Vajdaságra és Szerbiára.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás és fotók: MTI, Szabad Magyar Szó, police.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb