Közélet

Három iskolaépület felújítása is meghiúsult Hódmezővásárhelyen, vissza kell fizetni az uniós támogatást

Meghiúsult három iskolaépület felújítása Hódmezővásárhelyen, az önkormányzat a város közgyűlésének keddi döntése alapján visszafizeti a beruházásokra kapott 460 millió forintos uniós támogatást.

Benkő Zsolt képviselő (Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhely Egyesület) felidézte, az építőipari árak emelkedése miatt a kormányzat 170 millió forinttal kiegészítette a fejlesztésekre szánt uniós támogatást. A képviselő hangsúlyozta, az iskolák rekonstrukciója érdekében a városvezetés saját forrásból kiegészíthette volna az uniós és kormányzati támogatást, de ehelyett arról döntöttek, hogy csaknem 300 millió forintból a városházát újítják föl, 100 millió forintot pedig más beruházásokra, a többi közt szökőkutak megszépítésére fordítanak.

Márki-Zay Péter (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármester szerint a kormány adminisztratív eszközökkel akadályozta az iskolafelújításokat. Az önkormányzat azzal a kéréssel fordul a kormányhoz, hogy az oktatási beruházásokra szánt forrást más fejlesztések többletköltségeire fordíthassák. 

A NYUGDÍJAS LAKÓPARK ÜGYE IS ELŐKERÜLT

Mindezek mellett a Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhely Egyesület, valamint az MSZP és a DK képviselői a Nyugdíjas lakóparkban történt halálesetek körülményeinek kivizsgálását is kérték. Bálint Gabriella (Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhely Egyesület) elmondta, egy 93 éves lakó halálát három, egy 81 évesét fél nap után vették észre a lakóparkban. A szociális szakember hangsúlyozta, ez nem politikai, hanem szakmai, etikai ügy. Annak érdekben, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő, a körülmények részletes feltárásra van szükség. Márki-Zay Péter közölte, a Nyugdíjas Lakópark nem szociális intézmény, hanem cég. A korábbi gyakorlatot megváltoztatva azonban a történtek után minden nap ránéznek a lakókra, akik segélyhívót is kérhetnek, ennek költségét az önkormányzat állja – hangzott el. Több képviselő vizsgálóbizottság létrehozását kezdeményezte, a javaslat azonban nem kapta meg a minősített többséget. A közgyűlés ellenszavazat nélkül úgy döntött, hogy év végéig 20 százalékkal csökkentik a beköltözni akaró idősek által fizetendő díjat.

Láttál valamit, amely izgalmas, érdekes vagy hasznos lehet a Szeged365 Family többi tagja számára is? Töltsd le a vadonatúj applikációnkat, küldj fotót és légy a tudósítónk! 

App Store: https://apple.co/3ZdLaYm
Google Play: https://bit.ly/3LSOTHJ

Kövess a Szeged365 TikTok, Facebook és Instagram oldalakon is!

Köszönjük, hogy a virtuális családtagunk vagy!

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb