Közélet

Lefoglalták az autóját, bosszúból robbantotta fel a rendőröket – minden, amit már tudni lehet az esztergomi ámokfutásról

Robbantás történt szerda este Esztergomban egy családi háznál, melynek következtében a TEK egyik munkatársa is életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben. A tragikus eset kapcsán rengeteg információ jelent meg csütörtök hajnalban, cikkünkben ezeket foglaljuk össze.

Az ügyészség éjszaka kiadott, az MTI által idézett közleményében azt írta, az eddig beszerzett adatok szerint szerdán a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre.

A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő.

A történteket összefoglalva:

  • Szerda este robbanás történt Esztergom egy külterületi, nem túl sűrűn lakott részén, a Búbánatvölgyben, egy családi házban.   
  • A robbanásban a TEK egyik munkatársa valamint az elkövető is meghalt. Ez volt az első eset, hogy a TEK egyik tagja életét vesztette egy bevetésen.
  • A robbanás következtében több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. A sérülteket Esztergomba, Budapestre és Tatabányára vitték. 
  • A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. Az elsődleges adatok szerint rendőri mulasztás nem történt az ügyben

– írta az Index.

CSAPDÁBA CSALTA A RENDŐRÖKET, FELGYÚJTOTTA A LAKÁST, ÉS AMIKOR A TEK-ESEK BEMENTEK, MEGNYITOTTA A GÁZPALACKOT

Az esztergomi Búbánatvölgyben lakó, zavart elméjű férfi azután kezdett ámokfutásba, hogy a kocsiját a rengeteg tartozása miatt lefoglalták – adta hírül hajnal 3-kor az Origo, akik hozzátették, a tartozásait felhalmozó elkövető a lefoglalás miatt haragudhatott a rendőrökre, sőt, többször fenyegette őket és az ügyészeket is.

Miután újra fenyegetőzni kezdett, a túsztárgyaló pszichológus 4 és fél órán keresztül tárgyalt vele,

végül az elkövető csapdába csalta a rendőröket, felgyújtotta a lakást és amikor bementek, kinyitotta a gázpalackot.

AZ ELKÖVETŐ IS MEGHALT A ROBBANÁSBAN

A robbanás következtében a TEK egyik munkatársa életét vesztette, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, civil személy nincs köztük. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban.

EGY TELJES KÓRHÁZI OSZTÁLYT KIÜRÍTETTEK A SÉRÜLTEK FOGADÁSÁHOZ

A HVG szerint a sérültek egy részéet az esztergomi Vaszary Kolos Kórházba vittek, mások a budapesti Honvédkórházba kerültek. A Magyar Nemzet velük ellenben úgy tudja, hogy a rendőröket a tatabányai megyei kórházba vitték, ahol

egy teljes osztályt kiürítettek a sérültek fogadásához.

A Telex fotói a helyszínről (Huszti István):

NOVÁK KATALIN IS MEGSZÓLALT

A szegedi születésű államfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése közben kapta a hírt az esztergomi tragédiáról. A köztársasági elnököt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója telefonon tájékoztatta az eset részleteiről.

“Őszinte részvétem az elhunyt, szolgálatát teljesítő rendőr hozzátartozóinak, és mihamarabbi felgyógyulást kívánok a sérülteknek”

– írta Novák Katalin, aki közösségi oldalán megköszönte a rendőri szervek munkáját.

EZ LEHET AZ ELSŐ ALKALOM, HOGY A TEK MUNKATÁRSA HALT MEG EGY MŰVELET KÖZBEN

Az Index információi szerint ez volt az első alkalom, hogy a TEK egyik munkatársa művelet közben életét vesztette. A TEK-nél vagy annak elődeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját.

FRISSÍTVE: NEM AKARTÁK KIKAPCSOLNI AZ ÁRAMOT A FÉRFINÉL

Korábban az országos sajtóértesülések arról szóltak, hogy szerda délelőtt az áramszolgáltató azt közölte a férfivel, hogy miután nem fizette számláit, kikapcsolják nála az áramot. Pénteken azonban az illetékes szolgáltató kommunikációs osztálya felkereste szerkesztőségünket, mint kiderült, az áramszolgáltató megerősítette, hogy nem tervezték kikapcsolni a szolgáltatást a férfinál, így a korábban az országos médiában is körbefutó információ téves volt. A friss információk tudatában természetesen eltávolítottuk cikkünkből a megkérdőjelezhető mondatot, viszont a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében fontosnak tartottuk, hogy minden felmerülő információról beszámoljunk nektek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb